Chelsea satış geliri mülkiyet hakları anlaşmazlıkları nedeniyle risk altında

Politico'nun haberine göre, Rus iş insanı Roman Abramoviç'e ait olan İngiliz futbol kulübü Chelsea'nin satışından elde edilen gelir, mülkiyet hakları konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle 'süresiz olarak' dondurulabilir.

Penrose Vakfı'na bağlı bir insani yardım kuruluşundan alıntı yapılarak, "Birleşik Krallık hükümeti, bu paranın tam olarak nereye ve kime gittiği konusunda olası siyasi risklerden endişe duyuyor, bu sağlam bir risk gibi görünüyor," denildi.

İngiltere Dışişleri Bakan Yardımcısı Leo Docherty, Chelsea'nin satışından elde edilen paranın dağıtımı konusundaki anlaşmazlıkları söylemişti.

Öte yandan Abramoviç, Ukrayna'daki askeri müdahalenin ardından 10 Mart 2022'de Londra'nın yaptırım listesine alınmış ve ardından ülkedeki mal varlığı dondurulmuştu.

Mayıs 2022'de İngiltere Premier Ligi yönetim kurulu, Chelsea'nin iş insanı Todd Boeli'nin konsorsiyumuna satışını onayladı. Boeli'nin holdingi, kulüp için 4,25 milyar pound (yaklaşık 5,3 milyar dolar) teklif etti. Bu miktarın 2,5 milyar poundu (yaklaşık 3,1 milyar dolar) kulübün kendisi için ödenecek, 1,75 milyar poundu (yaklaşık 2,2 milyar dolar) ise kulübün gelişimine yatırılacaktı.

Chelsea'yi 2003 yılında İngiliz Ken Bates'ten yaklaşık 140 milyon pounda (o zamanki kurla yaklaşık 233 milyon dolar) satın alan Abramoviç'in mülkiyetinde olan kulüp, İngiltere şampiyonu oldu ve üç kez İngiltere Lig Kupası'nı, iki kez ülkenin Süper Kupası'nı, Şampiyonlar Ligi'ni ve Avrupa Ligi'ni kazandı. Chelsea, 2021 yılında UEFA Süper Kupası ve Dünya Kulüpler Kupası'nı da kazandı.