Husiler, Kızıldeniz'de Yunan gemisine saldırı düzenledi

Husiler, Kızıldeniz’de Yemen açıklarında bir Yunan gemisini vurduklarını duyurdu. Geminin büyük bir zarar görmediği açıklandı.

Husilerin askeri sözcüsü Yahya Sarea, 16 Ocak Salı günü yaptığı açıklamada Yunan gemisi Zografia’nın donanma füzeleri ile vurulduğunu söyledi.

24 mürettabata sahip Yunan gemisinde ölü veya yaralının olmadığı açıklandı.

Husiler, İsrail’e ait olan veya İsrail ile bağlantılı olduğu düşünülen gemilere saldırdıklarını ifade ediyor ancak hedef alınan gemilerin büyük bir bölümünün İsrail ile bir bağlantısı bulunmuyor.

ABD ve İngiltere, Husilerin Kızıldeniz’deki gemilere saldırı düzenlemesinin ardından 11 Ocak Perşembe günü Husi hedeflerine yönelik saldırı gerçekleştirdi.

ABD tarafından 16 Ocak Salı günü yapılan açıklamada, 11 Ocak Çarşamba günü Husilere yönelik olarak gerçekleştirilen operasyonda bir takım İran silahlarının ele geçirildiği açıklandı.

Yelkenli bir gemide ele geçirilen teçhizatlar arasında savaş başlıkları ve güdüm sistemleri de dahil olmak üzere balistik ve seyir füzeleri için bileşenler bulunuyor. Operasyonda ayrıca hava savunma teçhizatına ait parçalar da ele geçirildi.

ABD ordusu, yapılan araştırmalar sonucunda Husilerin Kızıldeniz'de ticari gemilere yönelik saldırılarında aynı türden silahlar kullanıldığına dair bulgulara rastladıklarını söyledi. Açıklamada, ayrıca operasyon sırasında denize düşerek kaybolan iki Deniz Piyadesini arama çalışmalarının devam ettiği vurgulandı.

İran, Husilerin kullandığı füzelerin arkasında kendilerinin olduğu iddiaları kesin bir dille yalanladı.

Yaşanan gelişmeler hakkında konuşan Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Orta Doğu’da gerilimi azaltmaya çalıştıklarını belirtti. 

Davos'ta Dünya Ekonomi Forumu’nda konuşan Sullivan, savaşın bölgesel bir çatışmaya dönmemesi gerektiğinin altını çizdi ve şöyle konuştu:

Bundan çok uzağız. İstikrarlı caydırıcılık ve kararlı diplomasiyle çatışmanın yayılmasını durdurmaya ve gerilimi azaltacak koşulları yaratmaya çalışıyoruz. Bu durum ayrıca İran’a ve İran’ın desteklediği militanlara bağlı görünüyor