Hong Kong parlamentosunda yeni ulusal güvenlik yasası kabul edildi

Hong Kong’da milletvekilleri, yeni bir ulusal güvenlik yasasını oybirliğiyle kabul ederek uzun süredir tartışma konusu olan yasayı yürürlüğe koydu. Hong Kong Yasama Konseyi, yaklaşık bir ay süren kamuoyu tartışmalarının ardından yasayı kabul etti.

Hong Kong lideri John Lee, yasanın 23 Mart Cumartesi günü yürürlüğe gireceğini belirterek yasa için “Hong Kong için tarihi bir an” değerlendirmesinde bulundu.

Yürürlüğe giren yeni yasa tasarısı, Çin’in daha önceden uygulamaya koyduğu ulusal güvenlik yasasının bir benzerini oluşturuyor. ABD, bu yasa tasarısı için birtakım yaptırımlar uygulama kararı almıştı.

Madde 23 olarak bilinen paket; vatana ihanet, sabotaj, isyan, devlet sırlarına erişim, dış müdahale, casusluk gibi suçları kapsıyor ve müebbet hapis ile cezalandırıyor.

Hong Kong Yasama Organı Başkanı Andrew Leung, yasa tasarısı hakkında yaptığı açıklamada, “Ülkemizin ve Hong Kong’un güvenliği için yasa çıkarmak zorundayız. Ne gelirse gelsin, gelecektir. Umursamıyoruz” şeklinde konuştu.

WASHİNGTON’DAN AÇIKLAMA GELDİ

ABD, Hong Kong milletvekili tarafından kabul edilen yasanın Çin tarafından dayatıldığını ve “Demokrasi yanlısı aktivistleri hapse atmak için kullanılacağını” iddia ediyor. Yeni yasanın Hong Kong dışında da geçerliliğini koruyacak olması, Batı’nın “Bu yasa diğer ülkelerde de kötüye kullanılacak” eleştirilerini getirmesine neden oldu.

ABD Kongresi’ne tavsiyelerde bulunan ABD Kongre-İcra Komisyonu, Dışişleri Bakanı Antony Blinken’e yeni yasaları eleştiren ve ABD hükümetini “Amerikan vatandaşlarını ve işletmelerini korumaya yönelik adımlar atmaya” davet ettiği bir mektup yayımladı.

Mektupta, “Sürekli genişleyen bir ulusal güvenlik kavramı Hong Kong’u, Hong Kong’da yaşayan ABD işletmeleri ve vatandaşlarının yanı sıra temel özgürlüklerini kullanmak isteyen Hong Konglular için daha az güvenli hale getirecektir” ifadeleri kullanıldı.

ÇİN: "MANİPÜLASYONA GEREK YOK"

Çin’in Hong Kong’da bulunan Dışişleri Bakanlığı Komiserliği, ABD tarafından kendilerine yapılan eleştirilere cevap verdi ve kınadığını duyurdu.

Pekin’den daha önce yapılan açıklamada, “Hong Kong’un iç işlerine yönelik müdahaleyi ve siyasi manipülasyonları hemen durdurun” ifadeleri kullanılmıştı.

Çin Devlet Konseyi Hong Kong ve Makao İşleri Ofisi, kabul edilen güvenlik yasasının “Hong Kong’un refah ve istikrarını güvence altına alacağını, denizaşırı yatırımcıların çıkarlarını, demokrasi ve özgürlüğü ve tüm Hong Kong vatandaşlarının insan haklarını ve temel refahını koruyacağını" vurguladı.

Hong Kong yetkilileri, yasanın ABD, İngiltere ve Singapur gibi ülkelerdeki yasalardan daha ağır olmadığını ve 2019 yılındaki gibi bir protesto gösterileri düzenlendiği takdirde gerekli önlemleri almaya hazır olduklarını belirtti.