Haiti Başbakanı Ariel Henry istifa edeceğini duyurdu

Bir süredir iç karışıklıklarla boğuşan Haiti’de Başbakan Ariel Henry istifa kararı aldığını açıkladı.

Karayip Topluluğu (CARICOM) ülkelerinin liderleri, Haiti’deki güvenlik krizini ele almak için Jamaika’nın başkenti Kingston’da bir araya geldi.

Haiti Başbakanı Ariel Henry, düzenlenen toplantının ardından ülkede yaşanan son gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Henry, “Liderliğini yaptığım hükümet, geçiş konseyinin kurulmasından hemen sonra istifa edecek. Bana verilen fırsat için Haiti halkına teşekkür etmek istiyorum. Tüm Haitililerden sakin olmalarını, barış ve istikrarın mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde geri gelmesi için ellerinden geleni yapmalarını istiyorum” dedi.

Guyana Devlet Başkanı ve CARICOM Dönem Başkanı İrfaan Ali ise konu hakkında yaptığı açıklamada, “Geçici bir başkanlık konseyinin kurulması ve geçici bir başbakanın atanması konusunda anlaşmaya varılmasının ardından Başbakan Ariel Henry’nin istifasını kabul ediyoruz” şeklinde konuştu.

Karayip’teki ada ülkesi Haiti’de Başbakan Ariel Henry’nin 29 Şubat’ta çok uluslu bir güvenlik gücünün ülkeye gönderilmesini görüşmek üzere Kenya’nın başkenti Nairobi’ye gitmesinin ardından ülkede karışıklıklar çıkmıştı. 

Henry’nin istifasını isteyen çetelerin iki cezaevine yönelik gerçekleştirdiği baskınlarda 12 kişi yaşamını yitirmiş, 4 bini aşkın mahkum ise firar etmişti.

Ülkede meydana gelen şiddet olaylarının ardından 3 Mart Pazar günü 72 saat süreyle olağanüstü hal (OHAL) ilan edilmişti.

Çeteler şu anda başkent Port Au Prince’nin yüzde 80’ini kontrolü elinde bulunduruyor. 

5 Mart’tan bu yana Porto Riko’da bulunan Başbakan Henry, güvenlik nedeniyle Haiti’ye dönemedi.