Fransa'da demiryolu işçileri, sendikaların çağrısı sonucunda greve gidiyor

Fransa’da Sud Rail ve CGT sendikalarının çağrıda bulunmalarının ardından zam ve emeklilik talebiyle grev kararı alan demiryolu işçileri 15 Şubat Perşembe günü sokaklara çıkıyor.

Fransız demiryolu şirketi (SNCF) çalışanları, işçi sendikalarının çağrısı sonucunda 15-18 Şubat tarihleri arasında greve gidiyor. Sud Rail ve CGT sendikaları, demiryolu işçileri için çalışma şartlarının iyileştirilmesi, maaşlarda artış ve erken emeklilik talebiyle grev çağrısı yaptı.

Sendikalar, üç gün sürmesi planlanan greve katılım oranının yüzde 70 ile 90 arasında olacağını öngörüyor.

İşçi sendikası FO Cheminots’un sekreteri Daniel Ferte, SNFC’nin tren başına iki işçi sözünü verdiğini ancak bu durumun tüm seferlerde uygulanmadığını vurgulayarak yoğun çalışma saatlerinden şikayetçi olduğunu söyledi.

Ferte, hafta sonlarında ve resmi tatillerde çalışmalarının yanı sıra her gün değişen düzensiz çalışma saatlerinden de memnun olmadıklarını dile getirdi.

Fransa Başbakanı Gabriel Attal, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, Fransızların grevin bir hak olduğunu bildiklerini, çalışmanın da bir sorumluluk olduğunu belirterek, “Artık alışkanlık haline getirilen grevler, şirketin itibarına zarar veriyor” ifadelerini kullandı.

Fransızlar, kış tatillerine gelen grevde seferlerin aksamasından büyük endişe duyarken, SNCF ise yüksek hızlı trenlerin her iki seferinden birini gerçekleştirmeyi hedeflediklerini duyurdu.