Fransa'da Müslüman öğrencilerin eğitim gördüğü liselere yönelik karar Danıştay'a taşınıyor

Fransa’nın ilk Müslüman lisesi Avorroes’e kamu yardımlarının kesilmesine ilişkin kararın Danıştay’a taşınacağı açıklandı.

Fransa’da yerel basının paylaştığı haberlere göre, Averroes Lisesi’nin avukatı Paul Jablonski, Hauts-de-France valisi Georges François Leclerc’in liseye olan yardımları kesme kararına karşılık Lille’deki mahkemeye yaptıkları itirazın kabul görmemesinin ardından Danıştay’a başvuracaklarını söylüyor.

Avukat Jablonski, “Mahkeme, valiliğin kararının uygulanması için bizim itirazlarımızı yok saydı, alınan karar kabul edilemez. Bu karara karşı Danıştay'a başvuruyoruz ve mümkün olan en kısa sürede lehimize sonuç çıkmasını umuyoruz” dedi ve yasal yollarla mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.

Aralık 2023’te Hauts-de-France Valisi Georges-François Leclerc, Lille şehrinde bulunan ve üniversiteye yerleştirme başarısı yüzde 90'ın üstünde olan Özel Averroes Lisesi'nin devletle sözleşmesinin iptal edilmesi kararını almıştı.

Kararda, lisede verilen eğitimin, “kaynak ve içerik” kapsamında Fransa Milli Eğitim Bakanlığı beklentilerinin “tamamını karşılamadığı” öne sürülerek “Cumhuriyet değerlerine” uymadığı belirtilmişti.

Okul yönetimi daha kararı yargıya taşımıştı.

Söz konusu karar, lisenin kadrolu öğretmenlerini ve yıllık bütçesinden yarım milyon euro kamu yardımını alamamasına yol açacak.

Okul, 2003 yılında eğitim hayatına başlamış ve ilk olarak başörtülü olduğu için diğer eğitim kurumlarına gidemeyen Müslüman öğrencilere kapılarını açmıştı. Birkaç yıl içerisinde öğrenci sayısını artıran lisenin yanında 2012'de Averroes Ortaokulu da faaliyete başlamıştı.

Günümüzde 800’den fazla öğrenci, Averroes Lisesi ve Ortaokulun’da eğitimlerini sürdürüyor.