Filistin halkı Refah'ta mahsur kaldı: İsrail askerleri giderek yaklaşıyor

İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) kara operasyonları Gazze'nin en güneyindeki şehre yaklaşırken, Filistinliler Refah'ta zor şartlar altında hayatta kalmaya çalışıyor.

Filistin halkı Refah'ta korku içerisinde İsrail'in şehre yönelik kara saldırısını bekliyor. İsrail ordusuna ait askerler yaklaştıkça halk ölüme daha yakın hissediyor. 

Uzmanlar bir milyon kişinin Gazze'nin güneyindeki bir çadır kentte sıkışıp kaldığını tahmin ediyor ve uydu görüntüleri derme çatma barınağın hızla genişlediğini gösteriyor.

Şehirde yerinden edilmiş bir Filistinli olan Kareem Dahman, CNN'e şu açıklamalarda bulundu:

"Dronları çok çok yüksek sesle duyuyoruz ve geceleri bombalama seslerini duyuyoruz."

Refah'taki koşulların “çok zor” olduğunu ve “çok sayıda insanı, kaos ve yüksek fiyatları” anlattığını söyledi.

Refah, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) yetkililerinin Filistinlilerin Gazze Şehri'ni terk etmeleri yönündeki talimatının ardından İsrail'in hava ve kara harekâtlarından kaçınmak için güneye yürüyen Filistinliler için son sığınaktı.

Refah, aylardır İsrail güçlerinin hava saldırılarına maruz kalıyor, ancak beklenen yeni kara harekatı halkın endişesini giderek artırıyor.

Şehirde mahsur kalanların kaçış yolu kalmadı. Şehrin Mısır ile sınırı var ve bu ülkeye geçiş aylardır kapalı.

Filistin halkı, Refah'ta bombardımanların yavaş yavaş yaklaştığını, Refah'tan sonra nereye gideceklerini bilmediklerini söylüyor.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'ne (OCHA) göre, Gazze'de tahminen 2 milyondan fazla insanın yarıdan fazlası Refah bölgesine sığınıyor. 

OCHA yetkilileri 5 Şubat günü yaptığı açıklamada, yakınlardaki çatışmalar kötüleşirken şiddetli yiyecek, su, barınak ve ilaç sıkıntısı çeken mültecilerin hala Refah'a akın ettiğini bildirdi.

Filistinli Kareem Dahman, "Elektrik neredeyse yok bu da Filistinlilerin IDF'nin yaklaşımına ilişkin iletişimleri görmesini zorlaştırıyor. Telefonlarımızı Refah'taki arkadaşımızın evinde bulunan güneş enerjisini kullanarak şarj ediyoruz. İsrail ve Mısır ağları dışında telefon sinyali yok" şeklinde konuştu.