El Salvador'da hükümet için yolsuzluk iddiaları gündemde: Eski Ulusal Güvenlik Danışmanı hayatını kaybetti

El Salvador’un eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Alejandro Muyshondt, iktidar olan Yeni Fikirler partisinden bir kongre üyesini yolsuzluk ve uyuşturucu kaçakçılığı ile suçladığı için tutuklanmıştı. Danışmanın tutuklu bulunduğu hapishanede “akciğer ödemi” nedeniyle öldüğü duyuruldu.

El Salvador’un eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Alejandro Muyshondt, ülkenin Devlet Başkanı Nayib Bukele'nin sosyal medyada paylaştığı "belgelerin gazetecilere ve eski solcu Devlet Başkanı Mauricio Funes'e sızdırılması" suçları da dahil olmak üzere işlediği iddia edilen suçlar sebebiyle Ağustos 2023’te tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

Muyshondt’un ailesi, savcılığın kendilerine 7 Şubat Çarşamba günü felç geçirdikten sonra hastaneye sevk edildiğini ve kısa bir süre sonra hayatını kaybettiğini bildirdiklerini söyledi.

Yerel medya tarafından paylaşılan bilgilere göre, ön raporda ölüm nedeni olarak akciğerde sıvı birikmesi anlamına gelen “akciğer ödemi” olduğu belirtiliyor.

İnsan hakları grupları, gözaltında birçok insanın işkenceden dolayı öldürüldüğünü ve bu konuda büyük endişe duyduklarını söylüyor.

İnsan hakları grubu Cristosal, yaşanan gelişmeler sonrasında Reuters'e yaptığı açıklamada, çete baskısının başlamasından bu yana geçen iki yılda bildirilen 218 ölümden 36'sının akciğer ödemine atfedildiğini vurguluyor.

El Salvador hükümetinden ve savcılıktan konu ile ilgili olarak henüz bir açıklama yapılmadı.

Muyshondt'un 2023 yılında tutuklanmasından kısa bir süre sonra sosyal medyada yayınladığı bir gönderide Bukele, güvenlik danışmanının eski başkan Funes'in Nikaragua'ya kaçmasına yardım ettiğine dair bulgular tespit edildiğini söyledi.

Savcılar Funes'i vergi kaçakçılığı, yasa dışı ortaklık ve 2012 yılında müzakere edilen çete ateşkesi kapsamındaki görevlerini yerine getirmemekle suçluyor.

Funes ise çetelerle pazarlık yaptığını reddediyor. Bukele, Muyshondt'un kendisine açılacak bir soruşturmayı engellemek için Yeni Fikirler Kongre Üyesi Erick Garcia aleyhindeki kanıtları sızdırdığını ifade etti.

Muyshondt, başkent San Salvador'un eski Belediye Başkanı Ernesto Muyshondt'un kuzeniydi.

Ernesto Muyshondt şu anda bir psikiyatri kliniğinde gözlem altında tutuluyor ve seçimde sahtekarlık, görev ihmali ve çete bağlantıları iddiaları nedeniyle yasal süreçle karşı karşıya.

Muyshondt'un ölümü, çetelere yönelik baskısıyla popülerliğini artıran ve 76 binden fazla El Salvadorlu vatandaşının yasal süreç olmaksızın toplu olarak tutuklanmasına neden olan Bukele'nin ezici bir çoğunlukla yeniden seçilmesinden günler sonra gerçekleşti.