Ekvador polisi Meksika Büyükelçiliği'ne baskın gerçekleştirdi

Ekvador polisi, yolsuzluk suçundan hüküm giyen eski Başkan Yardımcısı Jorge Glas'ın sığındığı Meksika Büyükelçiliği'ne baskın gerçekleştirdi.

Latin Amerika ülkesi Ekvador ile Meksika arasında patlak veren siyasi kriz büyüyor.

Ekvador polisi, aralık ayından bu yana başkent Kito'daki Meksika Büyükelçiliği'nde yaşayan eski Ekvador Başkan Yardımcısı Jorge Glas'ı gözaltına aldı.

Meksika Dışişleri Bakanı Alicia Barcena, yaptığı açıklamada, baskın esnasında bazı Meksikalı diplomatların yaralandığını bildirdi.

Meksika, Ekvadorlu yetkililerin büyükelçiliğe baskınını kınamak için Uluslararası Adalet Divanı'na başvurmayı planlıyor.

Meksika Devlet Başkanı Manuel Lopez Obrador ise Ekvador ile diplomatik ilişkileri askıya alma talimatı verdiğini belirterek, yapılanların uluslararası hukukun ve Meksika'nın egemenliğinin ihlali olduğunu dile getirdi.

Diğer yandan Ekvador hükümeti, eski Başkan Yardımcısı Glas'ın gözaltına alındığını doğruladı ve büyükelçiliğe baskını 'ulusal egemenliğin savunulması' şeklinde tanımladı.

Eski Ekvador Başkan Yardımcısı Jorge Glas, rüşvet alma ve suç örgütünde bulunma suçundan 5 yıl hapis yatmış, 2022 sonunda serbest bırakılmıştı.

Glas, Aralık 2023'te Brezilyalı Odebrecht inşaat şirketiyle ilgili yolsuzluk davasında yeniden suçlu bulunarak 6 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Glas, koruma talebiyle Meksika Büyükelçiliği'ne başvurmuş; Ekvadorlu yetkililer ise Meksika'ya polisin büyükelçilik binasına girmesine ve Glas'ı gözaltına almasına izin verme çağrısını yapmıştı. Söz konusu çağrı reddedilmişti.

Meksika hükümeti, aralık ayından bu yana Kito'daki büyükelçilikte yaşayan Glas'ın siyasi sığınma talebini onaylamıştı.

Bu kararın yasa dışı olduğunu açıklayan Ekvador Dışişleri Bakanlığı, siyasetçinin adalete teslim edilmesini istemişti.