Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile Yeni Zelandalı mevkidaşı Winston Peters bir araya geldi

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, mevkidaşı Winston Peters ve Başbakan Christopher Luxon ile Wellington'da görüşerek Yeni Zelanda ve Avustralya'yı kapsayan diplomatik bir geziye başladı. Yeni Zelanda, Çin ile güçlü ekonomik bağlar kurmaya hazırlanıyor.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Yeni Zelandalı mevkidaşı Winston Peters ile bir araya gelerek Avustralya turuna başladı.

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Winston Peters, Wang'ı Yeni Zelanda'nın başkenti Wellington'da karşıladı.

Peters, Yeni Zelanda parlamento binasındaki resmi toplantının açılış konuşmasında, "Son görüşmemizden bu yana, her iki ülkemizi de etkileyen küresel bir salgın başta olmak üzere, bazı önemli gelişmeler oldu" dedi.

Dışişleri Bakanı Peters, "Bugün, önümüzdeki zorluklar ve fırsatlar üzerinde düşünmek için değerli bir fırsat" ifadelerini kullandı.

Wang Yi, 2017'deki önceki ziyaretinden bu yana ülkeyi ziyaret eden en üst düzey Çinli politikacı oldu.

Yeni Zelanda, son yıllarda Çin ile güçlü ekonomik bağlara sahip ve 2008 yılında Pekin ile ikili serbest ticaret anlaşması imzalayan ilk gelişmiş ülke oldu.

Wang, Wellington'dayken Başbakan Christopher Luxon ve Ticaret Bakanı Todd McClay ile de kısa görüşmelerde bulunacak.

Çinli diplomat, "Çin, liderler arasında ortak anlayış sağlamak, stratejik iletişimi geliştirmek, karşılıklı güveni derinleştirmek, değişimleri ve işbirliğini ilerletmek, Çin-Yeni Zelanda ve Çin'in istikrarlı ve sürdürülebilir büyümesini teşvik etmek için iki ülkeyle birlikte çalışmayı dört gözle bekliyor" şeklinde konuştu.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, "Avustralya kapsamlı stratejik ortaklıklar kurarak dünya barışına, istikrarına ve refahına katkıda bulunacaktır" dedi.