Çin'den Filipinler'e kritik uyarı: “Ateşle oynamayın”

Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos, Tayvan’da yeni seçilen Başbakan Lai Ching-te’yi seçim zaferinden dolayı tebrik etmişti. Çin, Filipinler Büyükelçisi’ni çağırarak ülkeye ‘ateşle oynamaması’ konusunda uyarıda bulundu.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Marcos'un Pazartesi günü Tayvan'daki seçimleri kazanması dolayısıyla Lai'yi kutlamasına ve kendisinden bir sonraki başkan olarak bahsetmesine tepki gösterdi.

Ning, 'Çin'in bu açıklamalardan kesinlikle memnun olmadığını ve bu açıklamalara kararlılıkla karşı çıktığını' aktardı.

Sözcü Mao Ning, "Başkan Marcos'un ilgili sözleri 'Tek Çin' ilkesinin ve Filipinler'in Çin tarafına verdiği siyasi taahhütlerin ciddi bir ihlali ile Çin'in içişlerine ağır bir müdahaleyi teşkil etmektedir" ifadelerini kullandı.

Ning değerlendirmesinde, Çin'in ilk fırsatta Filipinler'e güçlü bir protestoda bulunduğunu ve Çin'e sorumlu bir açıklama yapması için Büyükelçi'yi çağırdığını belirterek, "Başkan Marcos'a Tayvan meselesinin iç yüzünü anlamak ve doğru sonuçlara varmak için daha fazla kitap okumasını öneriyoruz" dedi.

Filipinler Dışişleri Bakanlığı ise yaptığı açıklamada, ülkenin 'Tek Çin' politikasını teyit ettiğini ve Marcos'un mesajının adadaki 200 bin denizaşırı Filipinli işçi de dahil olmak üzere Filipinler ve Tayvan'ın ortak çıkarlarını tanımayı amaçladığını söyledi.

Tayvan Dışişleri Bakanlığı da Marcos'a teşekkürlerini ileterek, Tayvan ve Filipinler'in 'özgürlük, demokrasi ve hukukun üstünlüğü gibi değerleri paylaştığını' ve Tayvan'ın işbirliği ve alışverişi daha da derinleştireceğini belirtmişti.