Bulgaristan halkı yeniden seçimlere gidiyor

Bulgaristan'da siyasi devam eden siyasi istikrarsızlık, genel seçimlerin bir kez daha tekrar edilmesi sonucunu doğurdu. Bulgarlar geçtiğimiz üç yıldaki altıncı parlamento seçimleri için 9 Haziran Pazar günü sandık başına gidiyor.

Reuters'a göre ülkedeki son kamuoyu yoklamaları hiçbir partinin çoğunluğu kazanamayacağını gösteriyor ve bu da oylama sonuçlandıktan sonra yeni bir koalisyon görüşmeleri turuna zemin hazırlıyor.

Yerel saatle sabah 07.00'de açılan sandıklar akşam 8'de kapanacak ve sandık çıkış anketleri sandıklar kapandıktan hemen sonra açıklanacak. İlk kısmi sonuçların gece yarısı civarında açıklanması bekleniyor.

AB'nin en düşük milli gelire sahip ülkesi olan Bulgaristan, yıllardır Avro Bölgesi ve Schengen Bölgesi gibi ortaklıklara katılarak Brüksel ile entegrasyonunu yükseltmeyi hedefliyor ancak son yıllardaki siyasi istikrarsızlık bu süreçlerin ertelenmesine neden oldu.

Teneo analistleri geçen hafta yayımladıkları bir raporda, istikrarlı bir hükümetin kurulamamasının erteleme riskini arttıracağını söyledi ve Bulgaristan'ın şu ana kadar AB'nin Kurtarma ve Dayanıklılık Kolaylığı'ndan (RRF) 5,7 milyar avroluk hibenin sadece 1,4 milyar avrosunu alabildiğini belirtti.

Seçimi tetikleyen, merkez sağ GERB partisi ile reformist Değişime Devam Ediyoruz (PP) partisinden oluşan koalisyonun mart ayında çökmesi oldu.