Yeni Zelanda 18 ayda ikinci kere resesyona uğradı

Yeni Zelanda, ekonominin daralmasıyla 18 aydaki ikinci resesyona girdi. İşçi Partisi'nin Finans sözcüsü Barbara Edmonds, hükümeti Yeni Zelandalıların yaşam masraflarıyla baş etmelerine yardımcı olacak tek bir politika üretememekle suçladı.

Hükümet açıklamalarına göre, Yeni Zelanda 18 aydan kısa bir süre içinde ikinci resesyona girdi.

Yeni Zelanda'nın resmi istatistik kurumu, 21 Mart günü yaptığı açıklamada, Yeni Zelanda'nın Gayri Safi Yurt İçi Hasılasının (GSYİH) üçüncü çeyrekteki yüzde 0,3'lük daralmanın ardından Ekim-Aralık döneminde yüzde 0,1 oranında daraldığını açıkladı.

Hükümet rakamlarına göre, kişi başına bazda ekonomi daha da kötüleşti; GSYİH 2023'ün son çeyreğinde yüzde 0,7 oranında küçüldü.

Ekonomistler geleneksel olarak durgunluğu iki çeyrek üst üste negatif büyüme olarak açıklıyor.

Durgunluk, Yeni Zelanda Merkez Bankası'nın gelişmiş dünyadaki en yüksek enflasyonu dizginlemek için faiz oranlarını agresif bir şekilde artırması ve ekonomik hareketliliği frenlemesi ile ortaya çıktı.

Bu gerileme geçen yıl 133.000'den fazla rekor düzeyde iç göç olmasına rağmen gerçekleşti.

Merkez sağ Ulusal Parti üyesi Yeni Zelanda Maliye Bakanı Nicola Willis, ekonomik durgunluğun sorumlusu olarak ekim ayındaki genel seçimlerde iktidarını kaybeden eski İşçi Partisi hükümetinin "büyük harcama, büyük vergilendirme" politikalarını gösterdi.

Willis, "Hızla artan nüfusumuza rağmen resesyonda olmamız endişe verici. Bu, ekonomiyi güçlendirme ve büyütme konusundaki yaklaşımımızın doğru olduğunu güçlendiriyor. İyi haber şu ki enflasyon doğru yönde seyrediyor" şeklinde konuştu.

Erdoğan ile Biden 9 Mayıs'ta bir araya gelecek Naomi Klein: "Siyonizmden kaçışa ihtiyacımız var" Azerbaycan ve Fransa arasında yaşanan gerilimin süreçleri Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier'in Türkiye ziyareti Filistin’i devlet olarak tanıyan ülkelerin sayısı artıyor Türkiye ile Irak ilişkisinde dönüm noktası!