Donald Trump

New York'ta 14 Haziran 1946’da dünyaya gelen Donald John Trump'ın büyükannesiyle büyükbabası Almanya’nın Baden kentinden ABD'ye göç etmişlerdi. Babası emlakçılık yapan Donald Trump, 60'lı yılların başında liseyi, kötü hal ve gidişi yüzünden, terk etmek zorunda kaldı. Ardından askeri akademide okuyan Trump, 1968'den sonra Pennsylvania'daki Wharton Institute'de işletme bilimleri eğitimi gördü. Tek ve iki ailelik evlerin yapımında uzmanlaşan babasının şirketinde ayak işlerine baktı.

Donald Trump’un ilk işi de büyük oldu. 1973'te New York'ta 290 dairelik 18 katlı bir gökdelen inşa ettirdi. Sonraki projelerinin tümünde yaptığı gibi, finansmanı devletten sağladığı vergi indirimi ve diğer ayrıcalıklarla (örneğin inşaat arazisinin kendisine ucuza bırakılması gibi) garanti altına alıyordu.

“BÜYÜK VURGUN”

"Big Deal"i (büyük vurgun) 1975'te gerçekleştirdi. 10 milyon dolara, Grand Central Station'a (Büyük Merkez Garı) bitişik olan harabe halindeki Commodore otelini satın aldı. Masraf tutarı 80 milyon dolara ulaşan değişikliklerle, bu oteli beş yıl içinde 1.400'den fazla odası olan bir lüks otel haline getirmeyi amaçlıyordu. New York 70'li yılların ortasında eski ihtişamını büyük ölçüde kaybettiğinden, kent belediyesi bu girişimini olumlu karşıladı.

New York metropolü kötü yönetim ve toplumsal sorunlar yüzünden iflasın sınırına ulaşmıştı. Trump belediyeden sağladığı desteğin yanı sıra, yeni inşa edilmekte olan bu camdan sarayın %50'sini 100 milyon dolar karşılığı satın alan Hyatt Oteller Zinciri ile bir kontrat imzaladı. Trump bu işe toplam 90 milyon dolardan fazla yatırmadığı için, bu işten çok büyük bir kazanç sağladı. 1980 yılının Eylül ayında açılan Grand Hyatt Oteli çok kısa bir sürede New York'un belli başlı adresi haline geldi.

NEW YORK’U YENİLEYEN ADAM

Kentin manzarasını değiştiren çok sayıda başka göz kamaştırıcı yatırımı Grand Hyatt otelini izleyince, Trump kısa zamanda "New York'u yenileyen adam" olarak ün saldı. Mimar ve tasarımcıların uyarladıkları, bronz ve camdan yapılma gösterişli bina cephelerini, Trump dizayn ediyordu. 1983'te gerçekleşen duvarları altından çağlayanlı ve sosyeteye hitab eden çok sayıda mağazayı barındıran Trump Tower adlı lüks gökdelen, Trump'ın prestij projesi oldu.

Trump, 80'li yılların ortasında New York'un gelmiş geçmiş en devasa imar projesini hazırladı. Hudson Nehri'nin batı yakasındaki Television City. Hiçbir zaman gerçekleşemeyen bu projede, on bir tane 45 katlı kule ve 400 metreyi aşan yüksekliğiyle dünyanın en yüksek binası olması tasarlanan 145 katlı bir gökdelen öngörülmüştü.

Bundan sonraki en muazzam vurgunları 80'li yılların sonunda gerçekleşti. Trump Lufthansa ile direkt rekabete girerek 420 milyon dolara Plaza Oteli'ni satın aldı ve ayrıca kendi havayolları şirketini kurabilmek amacıyla iflas halindeki Eastern Airlines havayollarının uçak filosunu (37 adet Boeing 727'yi 350 milyon dolara) satın aldı. 1990'da Adantic City'de inşa ettirdiği Tac Mahal Otel-Casino ile kumarhane işine girmiş oldu. Bu sıralarda 41 yaşındaki girişimcinin serveti 4 milyar dolar olarak tahmin edilmekteydi.

İFLASTAN DÖNÜŞ

Bir yıl içinde çöküşü başladı. "Forbes" adlı ekonomi dergisiyle "Wall Street Journal" gazetesi Trump'ın "tasavvur edilemeyecek inşaat borçlarından" söz ediyorlardı. İnşaat kralı kendini fazla zorlamıştı. Buna bir de aile sorunları eklendi. Çekoslovakyalı bir kayak şampiyonu olan eşi Ivana Zelnickova basının enikonu yaydığı bir tartışmadan sonra Trump'a gayri meşru ilişkisi nedeniyle boşanma davası açacağını ilan etti. İkili her ne kadar barıştıysa da kısa süreli bir beraberlikten sonra 1993'te iş ilişkileri tümüyle bozuldu ve Trump eşine 15 milyon dolar tazminat ödedi.

Trump, 90'lı yılların başında bankaların kendisine bundan sonra alacağı kredilerin koşullarını dikte etmelerine ses çıkaramadı. Yıllık faiz ödemeleri 120 milyon dolara ulaşmıştı. Ayrıca lüks yaşam tarzına ciddi bir biçimde karışılmasına göz yummak zorunda kaldı. Özel masrafları denetlemeye alındı ve bundan böyle yılda "yalnızca" 350.000 dolar harcamasına izin verildi.

Trump yine de tahminlerin ötesinde çabuk toparlanabildi. Yeni finansörler aracılığıyla borçlarının çoğunu ödeyebildi. 90'lı yılların ortasından beri Avusturya, Berlin'de ve İstanbul dahil dünyanın pek çok noktasında yatırımları bulunuyor.

EĞLENCE SEKTÖRÜNDE TRUMP

Ayrıca eğlence sektöründe de adeta bir imparatorluk kuran Trump 1996-2015 yılları arasında Miss Universe, Miss USA, and Miss Teen USA güzellik yarışmalarının organizasyonunu yaptı. 2003'te Amerikan NBC televizyonunda yayımlanan ve yarışmacıların Trump'ın şirketinde bir yönetici pozisyon için yarıştığı "The Apprentice" (Çırak) programında ekrana çıktı.

EVLİLİK HAYATI

Donald Trump'ın 3 evliliğinden 5 çocuğu bulunuyor. Trump ilk olarak 1977'de, Çekoslavakya doğumlu ünlü manken ve atlet Ivana Zelnickova ile evlendi. Bu evlilikten Donald Jr., Ivanka ve Eric adında üç çocukları olan çift 1990'da boşandı. 1993'te Amerikalı televizyoncu Marla Maples ile evlenen Trump'ın, bu evlilikten Tiffany adlı kızı doğdu. Çift 1996 yılında ayrılma kararı aldı. Trump son olarak 2005 yılında Slovenya doğumlu ünlü model Melania Knauss ile evlendi. Çiftin oğulları Barron Trump 2006 yılında dünyaya geldi.

TRUMP, BEYAZ SARAY’DA

Daha önce 2000'de yapılan seçimlerde Reform Partisi'nden başkan adayı olan Donald Trump, bir süre sonra adaylıktan çekilmişti. Siyasete olan düşkünlüğünü dizginleyemeyen Trump, 2016 ABD Başkanlık seçimlerinde Cumhuriyet Parti’den aday adaylığını açıkladı. “Make America Great Again” sloganıyla seçim yarışa katılan Trump, seçim kampanyaları için haftada 2 milyon dolar harcayacağını dile getirmişti. Aynı sloganı 1980 yılında eski Başkan Ronald Reagan da seçim kampanyalarında kullanmıştır.

Seçim vaatlerinde göçmenler, müslümanlar, güvenlik ve IŞİD ile mücadele konularındaki görüşleri ön plana çıkan Trump, göçmenler için öne sürdüğü planlardan biri de ABD ile Meksika sınırına bir duvar örülmesiydi.

2016’da yapılan seçimler sonucunda Donald Trump, ABD’nin 45’inci Başkanı oldu. Rakibi Harry Clinton’u geride bırakmayı başaran Trump, 44’üncü ABD Başkanı Barack Obama’dan görevi alır almaz birçok tartışmalı karara imza attı. Meksika sınırına duvar ördüren, Müslüman ülke vatandaşlarının ABD’ye girişlerine yasaklar getiren Trump, geçtiğimiz yıl da Suriye’nin Golan Tepeleri’ni İsrail’in toprağı ve işgal altındaki Kudüs’ü de İsrail’in başkenti olarak tanıdı.

Bir taraftan Çin ile güç mücadelesine giren Trump, diğer taraftan küresel sistemi ayakta tutan tüm normlara, anlaşmalara karşı savaş açtı. Kanada, ABD ve Meksika arasında imzalanmış olan ticaret anlaşmasından çekilen başkan ardından ikilim değişikliği ile mücadelede önemli bir köşe taşı olan Paris anlaşmasından çekildi. Birbiri ardından yıkıcı kararlar alan Donald Trump, 3 Kasım’da yapılacak olan ABD Başkanlık seçimlerinde tekrardan yarışacak.

YAZDIĞI KİTAPLAR

The Art of the Deal - Anlaşma Sanatı

The Art of Survival - Hayatta Kalma sanatı

The Art of the Comeback - Geri Dönme Sanatı

Surviving at the Top - Zirvede Hayatta Kalmak

How to Get Rich - Nasıl Zengin Olunur?

The Best Golf Advice I Ever Received - Aldığım En İyi Golf Tavsiyesi

Why We Want You to be Rich: Two Men – One Message

101 The Way to Success - 101 Başarıya Giden Yol

Think Like a Billionaire: Everything You Need to Know About Success, Real Estate, and Life

The Way to the Top: The Best Business Advice I Ever Received

Blinken: "Çin, başkanlık seçimlerine müdahale edecek"
Andrzej Duda, Trump ile New York'ta görüştü Trump, orta sınıflar için vergi indirimleri öneriyor
ABD'li seçmenler başkanlık seçimi için anketleri oyladı İran-İsrail Savaşı çıkarsa Türkiye hangi tepkileri verir? Trump, Joe Biden'ı eleştiri yağmuruna tuttu Trump düzensiz göçmenlere "hayvan" dedi NATO liderleri ittifakın 75. yılında bir araya geliyor Donald Trump mahkemeye 175 milyon dolar ödedi Zelenski, Donald Trump'ı kazanabilir mi? Federal Reserve'nin faiz indirimi ABD seçimlerine nasıl yansıyacak? Trump tazminat davasında erteleme kazandı Elon Musk'tan çarpıcı açıklama Joe Biden hükümetinden geri adım Donald Trump: "NATO benim sayemde bu kadar güçlü" Biden ve Trump gerekli delege sayısına ulaştı Trump ile görüşen Orban'dan çarpıcı açıklamalar 2024 seçimlerinde Biden ve Trump yarışacak Trump Süper Salı'ya önde giriyor ABD halkı başkan adaylarının sağlığına güvenmiyor Viktor Orban ile Donald Trump bir araya geliyor Nikki Haley ilk defa Trump’a karşı kazandı Biden ve Trump'tan Teksas'a ziyaret Illinois'den Trump'a engel Rusya-Ukrayna Savaşı’nın ikinci yıl dönümü Biden göçü dizginlemek için kararname çıkaracak Trump: "Rusya tam bir savaş makinesi" Stoltenberg: "Montrö'ye saygı göstermeliyiz" Putin ABD Başkanı olarak Biden'ı görmek istiyor ABD Temsilciler Meclisi’nden Ukrayna’ya engel