İnsan hakları gruplarından El Salvador’a yönelik açıklama

İnsani Yasal Yardım örgütüne göre, Başkan Nayib Bukele'nin iki yıl önce “çetelere karşı” başlattığı savaştan bu yana El Salvador hapishanelerinde en az 241 kişi öldü.

İnsan hakları örgütü yöneticisi Ingrid Escobar, devlet gözetiminde 500 ölüm raporu aldıklarını  ve aralarında iki çocuğun da bulunduğunun doğrulandığını söyledi. Örgüt geçen yıl 126 ölümü belgeledi. Mart 2022'de Bukele, Orta Amerika ulusunu terörize eden çetelerle mücadele etmek için birçok anayasal haktan feragat eden bir "olağanüstü hal" ilan etmişti.

O tarihten bugüne kadar, El Salvador 80.000 kişiyi (ülke nüfusunun %1'inden fazlasını) tutuklayarak hapse attı; çoğu zaman çetelerle bağlarına dair çok az kanıt var ve hukuki sürece neredeyse hiç erişimleri yok. Ülkedeki cezaevleri, koşulların korkunç olduğu işkence odalarına benzetiliyor.

STK raporuna göre “bu ölümlerin yüzde 44şiddetli ölüm ve ciddi işkence nedeniyle, yüzde 29'u ise tıbbi müdahale eksikliğinden” olarak açıklandı.

Hükümet, uyguladığı baskılar sırasında kitlesel insan hakları ihlalleri yapmakla suçlanırken Bukele, tutuklamaların ardından cinayet oranlarının hızla düşmesi nedeniyle El Salvador'da oldukça popüler olmaya devam ediyor.

Orta Amerika ülkesi dünyanın en tehlikeli ülkelerinden biri olmaktan, bölgedeki en düşük cinayet oranına sahip ülke durumuna geldi.

İnsan hakları grubu, iki yıl boyunca çeteler ile mücadelede tutuklananların yüzde 35'inin masum olduğunu tahmin ediyor ve ölenlerin yüzde 94'ünün herhangi bir çete bağlantısı olmadığını doğruluyor.

İnsani Yasal Yardım Örgütü aynı zamanda El Salvador hükümetinin hapishanelerde meydana gelen “cinayetleri” ve “tutukluların kaybolma vakalarını” soruşturmasını talep ediyor.

İngiltere resesyondan kurtuluyor Belçika yayın kuruluşundan İsrail protestosu Manila-Pekin ilişkilerinde gerginlik artıyor! Yeni Kaledonya'da halk Fransa'ya karşı ayaklandı! Slovakya Başbakanı Robert Fico'ya suikast girişimi Gürcistan'da halk protestoları devam ediyor