ABD'de 2024 seçimleri için Demokratların aday tartışması büyüyor

Amerika Birleşik Devletleri’nde 2024 Başkanlık seçimleri için gün sayılıyor. Partilerin adaylarını belirlemeleri ve kampanyalarına başlamaları için kısa bir süre kalmış olması, gözlerin henüz resmî bir açıklama yapmamış Demokratlara çevrilmesine sebep oluyor.

ABD’de 2024 seçimleriyle ilgili en çok merak edilen gelişmelerden biri, Demokrat Partinin Başkanlık adayının kim olacağı.

Cumhuriyetçi Parti’de resmî bir açıklama olmasa da Donald Trump’ın tekrar adaylığını duyurmuş olması ve Corey Stapleton’ın aday olacağını ilan etmesiyle adaylık meselesi kesinlik kazanmaya başlamışken Demokrat Parti’nin adayı merak konusu.

Demokrat Parti’nin adayı henüz resmî olarak belirlenmemiş olsa da önde gelen kişiler hakkında spekülasyonlar yapılıyor.

Spekülasyon yapılan kişilerin başında ABD’nin hâlihazırdaki Başkanı Joe Biden geliyor. Biden, adaylığına ilişkin kesin bir açıklamada bulunmamış olsa da adaylığa sıcak baktığına ilişkin açıklamalarla gündemde birinci sırada.

Adaylığı tartışılan kişilerden bir diğeri ise Joe Biden’ın Vekili Kamala Harris. Başkan Vekili, adaylık durumunun Biden’a bağlı olduğunu belirtiyor.

Öne çıkan figürlerin sonuncusu olan Bernie Sanders’tan da henüz bir açıklama gelmiş değil. 2016 ve 2020 seçimlerinde aday olmak isteyen ancak parti içi sebeplerle adaylığı engellenen Sanders’ın 2024 adaylığı için de Başdanışmanı konuştu. Başdanışman Faiz Shakir, Sanders’ın da adaylığı Joe Biden'a bağlı olarak düşünebileceğini söyledi.

DEMOKRATLARIN ADAYI KİM OLUR?

Kasım ayındaki ara seçimlerden sonra yaptığı açıklamalarda Biden, “Niyetimiz, bu seçimin sonuçları ne olursa olsun yeniden aday olmak” sözlerine yer vermişti.

Kararını, 2023’ün erken döneminde ailesine danışarak ve sağlık durumuna dayanarak vereceğini ifade eden Biden, aday olmaya niyeti olsa da şimdiye kadar seçim kampanyasına girişmekten kaçındı.

Demokrat seçmen ise Biden’ı yeniden aday olarak görmek istiyor. Morning Consult’ın 28 Eylül 2022 tarihli bir anketinde Joe Biden’ın yeniden adaylığı yüzde 59 “evet”, yüzde 35 “hayır” oylarını topladı.

Gerçekleşirse eğer, sonraki adaylık döneminde Başkan Yardımcısı adayı yine Kamala Harris olacağından, bu ihtimal Harris’in Başkanlık yarışına katılma ihtimalini geçersiz kılıyor.

Gerçekleşmediği takdirde ise Kamala Harris, Demokrat Parti seçmeninin favorisi konumunda. Morning Consult’ın aynı anketinde Harris, “Biden aday olmazsa aşağıdakilerden hangisine oy verirsiniz?” sorusunda diğer muhtemel adaylar arasından yüzde 28 ile sıyrılarak birinci oldu. Kendisinde en yakın rakibi de yüzde sekiz ile Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg oldu.

Demokrat seçmen arasında popülerliğini korumasına rağmen, Harris halk arasında popülerliğini yitiriyor. Statista’nın Aralık 2022 anketine göre, onay oranları yüzde 48 onaylamama ile yüzde 39 onaylama şeklinde ölçülen Harris’in önünde hafif bir onay sorunu var.

Harris, Başkan’ın yanındaki görevinden memnun olduğunu ve yeniden Vekillik yapmaktan mutlu olacağını, Başkan adaylığı için Biden’ın kararını beklediğini de belirtti.

Kamala Harris’in Başkan Yardımcılığı ona büyük bir tecrübe avantajı kazandırıyor. Demokrat Parti içinde Ulaştırma Bakanı, Eyalet Valisi, Senatör gibi unvanlara sahip siyasetçilerle yarışacak olduğu göz önünde bulundurulursa Başkan Yardımcılığı pozisyonunun ona büyük avantaj sağlayacağı söylenebilir. Aynı zamanda Joe Biden’dan gelecek bir desteklemeyle Harris, popülerliğini hızlıca ciddi bir şekilde atlatabilir.

Bernie Sanders tarafından ise henüz herhangi bir açıklama gelmemiş olmakla birlikte, 81 yaşındaki Senatör’ün çevresindekilerden konuya ilişkin ipuçları geldi.

Senatör’ün Başdanışmanı Faiz Shakir, CBS News’a verdiği röportajda Sanders’ın Başkanlık adaylığını Joe Biden’a bağlı olarak düşüneceğini ifade etti.

Shakir, Biden’ın aday olmaması hâlinde Sanders’ın adaylığı ciddi şekilde düşüneceğini aktardı.

Bunun yanında Bernie Sanders’ın resmî internet sitesinin “hakkında” sekmesinde de Sanders için “Amerika Birleşik Devletleri’nin sonraki başkanı olma adayı” ibaresi yer alıyor.

Sanders’ın adaylığının yalnızca Joe Biden’a bağlı olmadığını, yaşı gerekçesiyle adaylığa daha temkinli yaklaşacağını, sağlık durumu, canlılık gibi kriterlerini ve üçüncü defa adaylığa girişmeyi ciddi olarak değerlendirmesi gerektiğini belirtti.

81 yaşındaki Sanders, aday olur, seçilir ve dört yıl görevde kalırsa görevi bıraktığında 87 yaşına erişmiş olacak. Seçilmesi hâlinde, şu an Joe Biden’ın elinde bulunan “en yaşlı ABD Başkanı” rekorunu da kırmış olacak. 

Shakir, Sanders’ın boş alan bulması dâhilinde yüksek ihtimalle aday olacağını, ancak Sanders ekibi olarak Joe Biden’ın sözüne güvendiklerini söyledi.

Slovakya Başbakanı Robert Fico'ya suikast girişimi Gürcistan'da halk protestoları devam ediyor Yeni Kaledonya'da halk Fransa'ya karşı ayaklandı! Güney Afrika, UAD'den "Refah'ta acil önlem" çağrısında bulundu Vladimir Putin'in Pekin ziyareti: Xi Jinping ile görüşmelerde bulundu