Almanya’da şubat ayında da enflasyonda düşüş görüldü

Enerji fiyatlarındaki gerilemenin de etkisiyle Almanya’da enflasyon şubat ayında düşmeye devam etti.

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), fiyat artışları ile ilgili şubat ayı verilerini paylaştı.

Buna göre, Almanya’da ocak ayında yüzde 2,9 olan yıllık enflasyon, şubat ayında beklentilere paralel olarak yüzde 2,5 oldu.

Bu rakam ile yıllık enflasyon Haziran 2021’den bu yana en düşük seviyeye indi.

Haziran 2021’de yıllık enflasyon yüzde 2,4 olarak açıklanmıştı.

Almanya’da enflasyon, aylık bazda yüzde 0,4 arttı. 

AB uyumlu Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) de şubat ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 0,6 ve yıllık bazda yüzde 2,7 yükseldi.

Almanya’da enerji ve gıdanın aylardır en önemli “fiyat belirleyici” durumunda olduğu belirtiliyor. Ülkede şubatta yıllık bazda gıda fiyatları yüzde 0,9 artarken, enerji fiyatları ise yüzde 2,4 düştü.

Enerji fiyatları dışında yıllık enflasyon şubat ayında yüzde 3,1 olarak kayıtlara geçti.

Verileri değerlendiren Destatis Başkanı Ruth Brand, “Almanya’da enflasyon şubatta yavaşlamaya devam etti. Enerji ürünlerinin fiyatları gevşemeye devam ediyor. Gıda fiyatlarındaki artış belirgin bir şekilde yavaşladı ve iki yıldan uzun bir süredir ilk kez yıllık enflasyon oranının altında seyrediyor” dedi.

Diğer yandan Almanya’nın en çok bilinen düşünce kuruluşlarından Ekonomi Araştırma Enstitüsü, ülkede geçen yıl yüzde 5,9 ve şubat ayında yüzde 2,5 olan enflasyonun; bu yıl ortalama yüzde 2,3 olmasını ve 2025’te de yüzde 1,6’ya gerilemesini beklediğini açıkladı.