Almanya’da AfD ile ilgili iddialar gündemde: “Federal Mecliste 100’den fazla aşırı sağcı çalıştırdılar”

Almanya’da aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisinin, Federal Mecliste ülkenin iç istihbarat servisi olan Anayasa Koruma Teşkilatı (BfV) tarafından izlenen örgütlerde faaliyet gösteren 100’den fazla aşırı sağcıyı çalıştırdığı iddia edildi.

Alman Birinci Televizyon Kanalı ARD bünyesindeki Bayrischer Rundfunk (BR) kurumunun haberine göre, AfD Meclis Grubu ve milletvekilleri, Neonaziler ve “Kimlikçi Hareket” üyeleri dahil BfV tarafından izlenen ve aşırı sağcı olarak adlandırılan örgütlerde faaliyet gösteren 100’den fazla kişiyi Federal Mecliste istihdam ediyor.

Haberde, bu çalışanların önemli bölümünün BfV tarafından kesin “aşırı sağcı” olarak sınıflandırılmadığı, AfD’nin gençlik teşkilatı Junge Alternative (JA) ile AfD’nin Saksonya, Saksonya Anhalt ve Thüringen eyalet teşkilatları üyeleri olduğu kaydedildi.

Haberde, bazı çalışanların BfV tarafından izlenen örgütlerde yönetici pozisyonunda olduğu belirtildi.

Haberde, bu kişilerin milletvekilleri için konuşmalar ve soru önergeleri yazdığı ve komisyon toplantılarını hazırladığı kaydedilirken, bu durumun “anayasa düşmanlarının ne ölçüde Federal Meclis çalışmalarına dahil olduğunu” ortaya koyduğu belirtildi.

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Rheinische Post gazetesine verdiği demeçte, Federal Meclisteki kuralların sertleştirilmesi önerisinde bulundu. Faeser, hükümette ve resmi kurumlarda sadece anayasaya sıkı sıkıya bağlı kişilerin çalışabildiğini söyledi.

Faeser, Federal Meclisin kendi kurallarını gözden geçirebileceğini ve bunların sertleştirilmesini ele alabileceğini söylerken, kuvvetler ayrılığı sebebiyle hükümetin bu tartışmanın dışında olduğunu ancak demokrasi düşmanlarına karşı demokrasiyi korumak için tüm mekanizmaların kullanılması gerektiğini ifade etti.

AfD Milletvekili Bernd Baumann ise BR’nin haberinin doğru olmadığını belirtirken, haberi partisine karşı yürütülen kötü niyetli bir kampanyanın parçası olarak gördüğünü söyledi.

Federal Mecliste 78 milletvekili ile temsil edilen Almanya için Alternatif (AfD) partisi, 2021’de gerçekleştirilen genel seçimlerde yüzde 10,3 oya ulaşmıştı.