Hamas'tan Almanya'ya uyarı: "Savaşa doğrudan ortak olursunuz"

Hamas, Almanya’nın İsrail’e 10 bin tank mühimmatını içeren yardım paketi göndermeyi planladığı iddialarının ardından bunun “Gazze’de işlenen soykırıma ortak olma anlamı taşıdığını” açıkladı.

Almanya’nın İsrail’e yaklaşık 10 bin tank mühimmatı göndermeye hazırlandığına ilişkin haberlerin basında paylaşılmasının ardından Filistinli direniş örgütü Hamas’tan açıklama geldi.

Hamas, Almanya’nın bunu gerçekleştirdiği takdirde “Gazze Şeridi’nde Filistinlilere yönelik uygulanan soykırım savaşına ortak olacağını” belirtti.

Hamas tarafından yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in Gazze Şeridi’nde 7 Ekim’den bu yana uyguladığı soykırım girişimine vurgu yapılarak Almanya’nın bu planının “Nazi Siyonist (İsrail) hükümetin işlediği savaş suçlarının tüm siyasi ve ahlaki sorumluluğunu taşıdığı” değerlendirmesinde bulunuldu.

Açıklamada ayrıca, Almanya’nın Filistin halkına yönelik yürütülen savaşta doğrudan bir ortak konumuna geleceği belirtildi.

Almanya’nın bu planının en sert şekilde kınandığı belirtilen Hamas açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

Öyle görünüyor ki Almanya, insanlığa karşı işlediği günahlarla dolu tarihini yeniden üretiyor ve yakın geçmişten alınan tüm dersler bunlara engel olmuş değil. Halkımızın, kendisine yönelik saldırıya katılan ve tüm tabuları çiğneyen bu cani düşmana koruma sağlayan hiç kimseyi unutmayacağını ve affetmeyeceğini beyan ediyoruz.

NE OLMUŞTU?

Alman Spiegel dergisinin internet sitesinde yer alan haberde, Almanya federal hükümetinin İsrail'e tank mühimmatı göndermesine izin verilmesi konusuna prensipte olumlu baktığı öne sürüldü.

İsrail hükümetinin Kasım 2023’te Almanya'dan yaklaşık 10 bin 120 milimetrelik tank mühimmatı talebinde bulunduğu ve bu talebin Başbakanlık, Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı tarafından büyük bir gizlilik içinde görüşüldüğü bildirildi.

Üreticilerin talep edilen mühimmatı hemen tedarik edemeyecek olması nedeniyle ordunun kendi stoklarından mühimmat göndermesinin de değerlendirildiği vurgulandı.

Almanya, 7 Ekim’den bu yana İsrail’e zırhlı araçlar başta olmak üzere askerler için koruyucu teçhizat gönderilmesini kabul etmişti.

Almanya ayrıca, İsrail’e silah ve diğer mühimmat satışlarını 10 kat artırarak 326 milyon euroya yükseltmişti. İsrail-Filistin çatışmalarının başladığı 7 Ekim’den sonra federal hükümet, İsrail’den gelen 185 başvuruyu onaylama kararı almıştı.