31 Mart yerel seçimlerinde muhalefetin zaferi dünya gündeminde

Türkiye'de 31 Mart Pazar günü gerçekleştirilen yerel seçimler dünya kamuoyunda yankı yarattı. Yabancı medya, muhalefetin Ak Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan iktidarına ağır bir darbe indirdiği değerlendirmesinde bulundu.

ASSOCİATED PRESS: "MUHALEFET ERDOĞANI BÜYÜK BİR HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATTI"

Türkiye'nin ana muhalefet partisi Pazar günü gerçekleştirilen yerel seçimlerde kilit şehirlerdeki kontrolünü korudu. Diğer şehirlerde de büyük kazanımlar elde eden muhalefet, buraların kontrolünü yeniden ele geçirmeyi amaçlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı büyük bir hayal kırıklığına uğrattı.

Oylama, 5 yıl önceki seçimlerde muhalefete kaybettiği kilit kentsel alanların kontrolünü geri kazanmaya çalışan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın popülaritesinin bir barometresi olarak değerlendiriliyordu. CHP'nin 2019'daki Ankara ve İstanbul zaferi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yenilmezlik imajına ciddi bir zarar vermişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan için ana savaş alanı, doğup büyüdüğü ve 1994 yılında belediye başkanı olarak siyasi kariyerine başladığı 16 milyon nüfuslu İstanbul olarak görülüyordu.

Geçen sene gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Adalet ve Kalkınma Partisi'ne (AKP) yenilen muhalefet, bu seçimlerde moral buldu.

AFP: "İMAMOĞLU, ERDOĞAN'A MEYDAN OKUYAN ADAM"

52 yaşındaki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun, pazar günü bir dönem daha seçilmesi bekleniyor. İmamoğlu, Recep Tayyip Erdoğan'a karşı muhalefetin şampiyonu ve 2028 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimleri için en büyük umudu gibi görünüyor.

İmamoğlu, 5 yıl önce cumhurbaşkanına en ağır seçim yenilgisini tattırarak ulusal siyaset sahnesine sansasyonel bir giriş yapmıştı. İmamoğlu, 1990'larda kendisi de belediye başkanı olan Erdoğan'ın çabalarına rağmen başarısını tekrarlamaya ve mega kenti elinde tutmaya hazırlanıyor.

Karizmatik bir medya kişiliği olan İmamoğlu, 2022 yılı sonunda Yüksek Seçim Kurulu üyelerine "hakaret ettiği" gerekçesiyle 2 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

İmamoğlu, Türkiye'nin en güçlü siyasi figürlerinden biri olarak gösterilen Erdoğan'a doğrudan rakip olmaktan asla vazgeçmedi.

REUTERS: "MUHALEFET YEREL SEÇİMLERDE ERDOĞAN'I DEVİRDİ"

Türkler Pazar günü gerçekleştirilen yerel seçimlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve partisini cezalandırdı. Türkler muhalefeti yeniden siyasi bir güç haline getirdi ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu cumhurbaşkanının gelecekteki başlıca rakibi olarak güçlendirdi.

İmamoğlu, İstanbul'daki belediye başkanlığı seçimini yaklaşık yüzde 10 puan farkla kazandı.

Siyasi uzmanlar, Türkiye'yi 20 yılı aşkındır yöneten Erdoğan ve AK Parti'nin, yükselen enflasyon, memnuniyetsiz İslamcı seçmenler ve İstanbul'da İmamoğlu'nun CHP'nin laik tabanının ötesinde bir cazibeye sahip olması nedeniyle anketlerde öngörülenden daha kötü bir performans sergilediğini vurguluyor.

2028 seçimleri için potansiyel bir cumhurbaşkanı adayı olarak görülen eski bir işadamı olan 53 yaşındaki İmamoğlu, "Vatandaşlarımızın bize olan teveccühü ve güveni gerçekten de ortaya çıktı" ifadelerini kullandı.

BLOOMBERG: "AKP İLK DEFA CHP'NİN GERİSİNDE"

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 20 yılı aşkın bir süre önce iktidara gelmesinden bu yana ana muhalefet partisi karşısında sandıkta şok bir yenilgiyle karşı karşıya.

İlk sonuçlara göre, Erdoğan'ın AK Partisi Pazar günü gerçekleştirilen yerel seçimlerde ilk kez ana muhalefet partisi Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) gerisinde kaldı.

LE MONDE: "ERDOĞAN KANADI İÇİN AĞIR BİR YENİLGİ"

CHP,  Pazar günkü seçimlerin en büyük kazananı oldu. Muhalefet; İstanbul, Ankara ve İzmir gibi zaten elinde tuttuğu büyük şehirlerde zemin kazanarak Karadeniz ve Anadolu'da da kazanımlar elde etti.

Bu zaferin sonucu tarihi nitelikte. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP'nin yeniden iktidara gelmesinin üzerinden bir yıl geçmeden, 31 Mart Pazar günü Türkiye'de gerçekleştirilen belediye seçimlerinde gerçek bir seçim tokadı atıldı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), gecenin büyük kazananı oldu ve onlarca şehirde kontrolü ele geçirdi. Türkiye'nin beş büyük kenti olan İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya ezici bir çoğunlukla Mustafa Kemal Atatürk'ün bir asır önce kurduğu partiye oy verdi.