Alman ekonomisi kullanılan hastalık izinlerinin sayısından ötürü büyüyemedi

Almanya’da Araştırma Odaklı İlaç Şirketleri Birliği (VFA) tarafından gerçekleştirilen bir araştırmaya göre 2023 yılında ülkede gözlenen yüksek hastalık oranları resesyona neden olmuş olabilir.

Spiegel’in Rheinische Post’tan aktardığı, VFA’nın henüz yayımlanmamış araştırmasına göre 2023 yılında kullanılan hastalık izinleri Almanya’da üretimde azalmaya yol açtı.

Bu hastalık izinleri kullanılmamış olsa Alman ekonomisinin yüzde 0,5’in biraz altında bir büyüme oranı yakalayacağını belirten araştırma, gayrisafi yurt içi hasılada karşılaşılan yüzde 0,3’lük küçülmeyi “ortalamanın üzerinde kullanılan hastalık izinleri” ile ilişkilendirdi.

Araştırmanın yazarları Claus Michelsen ve Simon Junker, makalede “Hastalık izinlerinin oranı bu kadar yüksek olmasaydı, 2023'te 26 milyar avroluk ek gelir elde edilecekti” ifadelerini kullandı.

Michelsen, 2021 yılına kadar Alman Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü’nde (DIW) ekonomist olarak görev yapmıştı.

Sektörlerin büyüklüğü nedeniyle üretim kesintilerinin yüzde 70 kadarı otomotiv, ilaç, elektronik, metal, kimya sanayilerinde gerçekleşti.

En büyük zorunlu sağlık sigortası fonlarından olan Techniker Krankenkasse (TK) de 2023 yılında hastalık izinlerinin koronavirüs pandemisinden önceki yıllara göre ortalamada daha yüksek olduğunu doğruladı.