Almanya, Çin'e askeri teknoloji bilgisi sağladığı şüphelenilen üç kişiyi tutukladı

Almanya'da Çin adına casusluk yaptıklarından ve potansiyel askeri kullanıma yönelik teknolojiye ilişkin bilgi transferini kolaylaştırdıklarından şüphelenilen üç kişi 22 Nisan günü tutuklandı.

Almanya'da Çin adına casusluk yaptıklarından ve askeri kullanıma yönelik teknolojiye ilişkin bilgi transferini kolaylaştırdıklarından şüphelenilen üç kişi tutuklandı.

Savcılar, üç Alman vatandaşının Haziran 2022 beri Çin istihbaratı adına hareket etmekle suçlandığını söyledi. Ayrıca bu kişilerin Alman ihracat yasalarını ihlal ettiklerinden de şüpheleniliyor.

Federal savcılar, Thomas R. olarak tanımlanan şüphelilerden birinin, Çin Devlet Güvenlik Bakanlığı'nın bir çalışanının ajanı olduğunu ve askeri açıdan kullanılabilir yenilikçi teknolojiler hakkında bilgi temin ettiğini iddia etti.

Savcılar, bu organizasyonu yapmak için şüphelilerin Herwig F. ve Ina'yı kullandığını söyledi. Frankfurt ve  Düsseldorf'ta Alman araştırmacılarla iletişim kuran ve onlarla çalışan bir şirketin sahibi olduğu biliniyor.

Çiftin, kimliği belirsiz bir Alman şirketiyle bir araştırma transferi anlaşması yaptığı iddia ediliyor. Bunun ilk adımı, Çinli bir ortak için, savaş gemileri de dahil olmak üzere güçlü gemi motorları için kullanılabilecek makine parçaları teknolojisi üzerine bir çalışma hazırlamaktı.

Savcılar, Thomas R.'nin MSS'deki yöneticisinin Çinli ortağın arkasında olduğunu ve projenin Çin devleti tarafından finanse edildiğini söyledi.

Tutuklamalar sırasında şüphelilerin, Çin donanmasının savaş gücünü artırmaya faydalı olabilecek ileri araştırma projeleri üzerinde görüşmelerde bulundukları da belirtildi.

Savcılar, şüphelilerin ayrıca MSS'nin finansmanıyla özel bir lazer temin ettiğini ve onu izinsiz olarak Çin'e ihraç ettiğini, ancak bu lazerin Avrupa Birliği kurallarına göre "çift kullanımlı" bir araç olarak sınıflandırıldığını söyledi.

Düsseldorf ve Frankfurt yakınlarındaki Bad Homburg'da yakalanan şüphelilerin ev ve işyerlerinde arama yapıldı.

"PEKİN İDDİALARI REDDEDİYOR"

Çin Dışişleri Bakanlığı, Almanya'da Çin casusluğu yapıldığına dair haberleri reddederek, bu tür "aldatmacaların" Çin'i itibarsızlaştırmaya yönelik olduğunu aktardı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, basın toplantısında yaptığı konuşmada, Çin'in her zaman diğer ülkelerin içişlerine karışmama ilkesine bağlı kaldığını ve Alman tarafındaki "ilgili personelin" Soğuk Savaş zihniyetini terk etmesini umduğunu söyledi.

Sözcü Wenbin, "Almanya'nın sözde casus tehdidiyle Çin'e karşı siyasi söylemleri manipüle etmeyi bırakmasını umuyoruz" ifadelerini kullandı.

Ayrıca Avrupa Parlamentosu, (AP) casusluk suçlaması ile tutuklanan AP milletvekilinin yardımcısını görevden uzaklaştırdı.