ABD Merkez Bankası, Silikon Vadisi iflası sonrasında bankalara destek vermeyeceğini duyurdu

ABD Merkez Bankası (Fed), Silikon Vadisi Bankası’nın (SVB) iflasının ardından bankalara destek olmak için oluşturulan kredi programının 11 Mart'ta sonlandırılacağını açıkladı.

ABD Merkez Bankası (Fed) yaptığı açıklamada, Banka Vadeli Finansman Programı'nın (BTFP) yeni kredi vermeyi sonlandıracağıını duyurdu.

Programın planlandığı gibi 11 Mart'ta sona erdirileceği belirtilen açıklamada, program kapsamında söz konusu tarihe kadar kredi sağlanmaya devam edileceği belirtildi.

Açıklamada, programın geçen yıl bankacılık sisteminin istikrarını sağlamaya ve ekonomiye destek vermeye yardımcı olduğu söylendi.

Fed'in açıklamasında, belirtilen tarihten sonra bankalar ve diğer mevduat kuruluşlarının likidite ihtiyaçlarını karşılamak için iskonto penceresine erişime devam edeceği bildirildi.

ABD'de riskli krediler nedeniyle ortaya çıkan ciddi zararlar sonucunda geçen yıl mart ayında önemli bankalar iflas noktasına gelmişti.

209 milyar dolar varlıkla ABD'nin 16'ncı büyük bankası konumundaki Silikon Vadisi'nin iflas etmesi sonrası Signature Bank ile First Republic Bank da aynı sorunları yaşadı.

Yüksek enflasyon karşısında faiz artışlarının sürdüğü ve resesyon krizinin artığı bir dönemde gelen banka iflasları, küresel piyasalardaki kaygıları ortaya çıkardı.