Josep Borrell: "Bu kadar fazla insanın öldürülmesini engellemek için daha az silah sağlamalısınız"

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB kalkınma bakanlarının gerçekleştirdiği gayriresmi toplantı sonrası basın açıklamalarında bulundu.

Josep Borrell, kendisine yöneltilen bir soruya cevap olarak ABD’nin İsrail’e silah vermekten vazgeçmesi gerektiğini söyledi.

Liderlerin sivil ölümlerinden sıklıkla yakındığına değinen Borrell, “Belki bu kadar fazla insanın öldürülmesini engellemek için daha az silah sağlamalısınız. Bu mantıklı değil mi?” dedi.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun “kimseyi dinlemediğini” belirten Borrell, “Herkes Tel Aviv’e gidip ‘Lütfen, bunu yapmayın, sivilleri koruyun, bu kadar öldürmeyin’ diye yalvarıyor. Çok fazla ne demek? Bunun standardı nedir? … ‘İnsanları tahliye edecekler’. Nereye, Ay’a mı? Bu insanları nereye tahliye edecekler?” sözleriyle Refah’tan tahliyenin mümkün olmadığını dile getirdi.

Üye ülkelerin tutumlarının “çelişkili” olduğunu ifade eden Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi, ülkelerin “lütfen” demeyi bırakıp aksiyona geçmeleri gerektiğini söyledi.