Türkiye ve Somali ilişkileri güçleniyor: Petrol ve gaz alanlarında işbirliği yapılacak

Türkiye ve Somali arasında 7 Mart Perşembe günü, petrol ve gaz alanlarında işbirliği anlaşması imzalandı.

Türkiye ve Somali arasında imzalanan petrol ve gaz işbirliği anlaşması, Somali’nin ayrılıkçı Somaliland bölgesi kapsamında Etiyopya ile yaşanan anlaşmazlığın arka planına işaret ediyor.

Somali ve Türkiye arasında, 8 Şubat 2024’te Somali’nin deniz varlıklarına destek içeren bir savunma işbirliği anlaşmasına imzalanmıştı.

Türkiye, 7 Mart Perşembe günü imzalanan anlaşmanın “Somali’nin karada ve deniz bloklarında” arama, işletme, geliştirme ve petrol üretimini içerdiğini açıkladı.

Türkiye Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, sosyal medya platormu X hesabından yaptığı açıklamada, “Enerji alanında imzalanan bu işbirlikleri ile Türkiye’nin Afrika Boynuzu yarımadasındaki varlığını güçlendirmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Somali’nin Petrol ve Maden Kaynakları Bakanı Abdirizak Omar Mohamed, 7 Mart Perşembe günü anlaşma detaylarını konuşmak üzere İstanbul’a geldi.

Türkiye, Kızıldeniz’e açılan bir yol konumunda bulunan ve Hint Okyanusu ve Aden Körfezi’ndeki önemli ülkelerden biri olan Somali’de kilit bir oyuncu konumunda bulunuyor.

8 Şubat’ta imzalanan savunma anlaşması uyarınca Türkiye, karasularını terör olayları, korsanlık ve yabancı müdahaleler gibi tehditlerden koruyabilmek için Somali donanmasına eğitim verecek ve donanma tedarik edecek.