Rusya ile Polonya arasında yaşanan gerilimler artıyor

Rusya ile Polonya arasında yaşanan gerilim her geçen gün artıyor. Rusya-Ukrayna savaşında Kiev’in yanında yer alan Varşova hükümeti, Moskova’nın endişelerini artırıyor. Bugünlerde ise Polonya’nın girişimlerini güvenlik tehdidi olarak gören Moskova ile Varşova arasında Kaliningrad krizi tırmanıyor.

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı işgal hareketi Polonya’yı endişelendiriyor. Varşova hükümeti, savaşın kendi topraklarına ulaşacağı ihtimalini bir türlü göz ardı edemiyor. 

Geçtiğimiz kasım ayında ülkenin Ukrayna sınırında bulunan Przewodow köyüne düşen füze de Varşova’nın güvenlik endişelerinde haklı olduğunu gösterdi. 

Polonya 12 Mart 1999 tarihinde NATO’ya üye oldu. Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) üyesi olan bir devlete, üye olmayan bir devlet tarafından herhangi bir saldırı gerçekleştirildiğinde, üyeler ortak bir şekilde savunma yapıyor. Ancak Polonya’nın, dünya tarihindeki en güçlü ittifak olan NATO’nun üyesi olması Varşova hükümetinin endişelerini gideremiyor.

Polonya hükümetinin bu endişeleri de Varşova’yı ABD ve İngiltere ile iş birliğine itiyor. 

AB ile Rusya arasındaki doğal gaz ve enerji iş birliğinden endişe duyan ABD ve İngiltere Polonya üzerinden Rusya’yı etkisiz kılmayı düşünüyor. 

Aynı zamanda Rusya-Ukrayna savaşıyla, Moskova’nın Doğu Avrupa’da güçleneceğini düşünen İngiltere ve ABD ise siyasi, askeri ve ekonomik desteğini Polonya’ya karşı artırıyor.

Rusya’ya bağımlı olan Almanya ve Fransa ise Moskova hükümeti karşısında çok sert yaptırımlar uygulamaktan çekiniyor. Bu nedenle Ukrayna savaşının başladığı günden bu yana ABD ve İngiltere ile birlikte Rusya’ya karşı sert adımlar atan Polonya, Almanya ve Fransa’yı Moskova’ya karşı ılımlı hareket etmekle suçluyor.

Aralık 2022 tarihinde Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, AB ülkelerine Rusya’ya karşı “köşelere saklanmamaları” yönünde çağrıda bulundu.

Başbakan Mateusz Morawiecki, Avrupa Birliği (AB) ortaklarını daha cesur olmaya çağırdı. Mateusz ayrıca, AB ülkelerine “köşelere saklanmak” yerine sahip olunan ekonomik gücü Rusya’ya karşı kullanma çağrısı yaptı.

Varşova hükümeti, Rusya'ya yaptırımları hafifletmek için çabalayan ülkelere, "Polonya buna karşı. Yaptırımların güçlendirilmesi ve sıkılaştırılması çağrısında bulunuyoruz. Rusya'nın mallarına el konulmasından yanayız" açıklamasını yaptı.

"Rus oligarkların cüzdanlarına ulaşılmalı. Güçlerini ve zenginliklerini Ukrayna kanı üzerine inşa ettiler. Sadece kendi iyilikleri ve çıkarları, onlar için en büyük değerler" diye konuşan Başbakan Morwiecki de el konulan paraların Ukrayna’yı yeniden inşa etmek için kullanılması gerektiğini belirtti.

Polonya, Rusya-Ukrayna arasında yaşanan savaşın kendi topraklarına da sıçrayacağını düşünüyor. Varşova’ya göre Moskova, Ukrayna’yı işgal ettikten sonra Doğu Avrupa’ya doğru yayılacak. Bu nedenle Polonya, Rusya karşısında Ukrayna’ya siyasi ve askeri destek veriyor.

Polonya’nın sağladığı bu destek ise Rusya tarafından önemle takip ediliyor. Moskova hükümeti Polonya’nın girişimlerini bir tehdit olarak görüyor. Rusya ayrıca NATO güçlerinin Polonya-Ukrayna sınırında faaliyetlerini yoğunlaştırmasından rahatsızlık duyuyor.

RUSYA’NIN DIŞTA KALMIŞ TOPRAGI “KALİNİNGRAD”

Kaliningrad’ın bulunduğu konum ise Moskova ile Varşova arasında yeni bir krizin doğmasına neden oluyor.

Kaliningrad, Rusya’nın ana karayla bağlantısı olmayan “dışta kalmış” toprağı olarak nitelendiriliyor.

Kaliningrad’ın coğrafi konumu Rusya’ya hem stratejik hem de askeri anlamda avantaj sağlıyor. Rusya, Kaliningrad sayesinde Avrupa’nın ortasında nükleer füzelerini bulundurabiliyor. 

Ancak Rus toprağı Kaliningrad’ın, hem NATO hem de Avrupa Birliği üyesi olan Litvanya ile Polonya’ya sınırları bulunuyor. NATO ve AB ise Rusya’nın Baltık Denizi’ndeki etkisini tamamen sonlandırmak istiyor.

Doğu Avrupa ülkelerinden olan Polonya da Rusya’ya bağlı Kaliningrad Bölgesi arasındaki sınırın, elektronik bariyerle ayrılması için çalışmalara başlayacağını belirtiyor.

Polonya Sınır Güvenlik Servisi Sözcüsü Anna Mihalskaya, “Kaliningrad Bölgesi’yle sınıra elektronik bariyer yapımına mart ayında başlanması planlanıyor. Kaliningrad Bölgesi’yle bulunan sınırdaki elektronik sistem, yaklaşık 200 kilometrelik kara sınırı boyunca aktif olacak” diyor.

Varşova hükümeti daha önce de Rusya sınırına geçici bir dikenli tel örgü çekerek 200 kilometrelik doğu sınırının tamamının koruma altına aldığını açıklamıştı. 

Sınır; sismik sensörler, gece görüş kameraları ve dedektör sistemi gibi çeşitli elektronik güvenlik önlemleriyle donatılmıştı.

Polonya, Kaliningrad sınırında alınan tüm bu önlemleri Moskova’ya “açık mesaj” olarak nitelendiriyor.

Geçtiğimiz günlerde de Hollanda Savunma Bakanlığı, Polonya sınırı yakınlarında uçan üç Rus uçağının bu ülkede görev yapan Hollanda’ya ait NATO uçakları tarafından engellendiğini açıkladı.

Hollanda Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Rusya’ya ait Baltık Denizi kıyısındaki Kaliningrad’dan üç uçak NATO görev bölgesindeki Polonya’ya yaklaşması üzerine Hollanda’ya ait F-35 uçakları tarafından engellendi.

Tüm bu yaşanan gelişmeler Kaliningrad’ın yeni bir savaş alanı olma ihtimalini güçlendiriyor.