Türk havacılığı için tarihi bir an!

Milli muharip uçak 'KAAN' bugün ilk uçuşunu başarıyla yaptı. Türkiye, KAAN ile 5'inci nesil savaş uçağına sahip ülkeler arasında yerini aldı.

Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda Türk Havacılık Uzay Sanayii tarafından yürütülen Türkiye'nin en önemli teknoloji projelerinden biri olan milli muharip uçak "KAAN" ilk uçuşunu yaptı.

Uçuş öncesinde fırlatma koltuğu testleri, tam boy statik testi, kontrol yüzeylerinin atalet ve statik testleri, iniş takımı düşürme testleri, sistem entegrasyon laboratuvarında aviyonik sistem testleri, yakıt testleri gibi aşamaları tamamlayan KAAN, son olarak pistte yavaş ve hızlı taksi testlerini gerçekleştirdi.

KAAN, sabah saatlerinde Mürted Hava Meydanı'nda yeniden piste çıkarak motor çalıştırdı ve ilk kez havalandı. Bu tarihi uçuşun pilot koltuğunda Barbaros Demirbaş oturdu.

KAAN, üretim çalışmalarının başladığı sekizinci yılda ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirmiş oldu. 5. nesil savaş uçağı olan KAAN'ın üretim çalışmalarına 2016 yılında başlanmıştı.

KAAN HANGİ ÖZELLİKLERİ SAHİP?

KAAN, radar dalgalarını sönümleme özelliğine sahip kompozit malzemelerden üretilmiş olup çift motorlu, düşük görünürlüklü, gelişmiş atış sistemleri ve çift fonksiyonlu radar gibi özelliklere sahip.

Uçak, ASELSAN tarafından geliştirilen elektronik harp sistemi ve elektro optik 360 derece gözetleme sistemini kullanıyor ve dördü gövde içinde, dördü gövdenin yanlarında olmak üzere toplam sekiz adet orta ve uzun menzilli füze taşıyabiliyor.

Türkiye, KAAN ile 5. nesil savaş uçağı olan ülkeler arasında yer aldı ve yüksek hava muharebe menzili ile süpersonik hızda stratejik taarruz yeteneğe sahip oldu.