Batı medyasının Hamas-İsrail savaşı meselesine bakışı

Uzun yıllardır İsrail ile Filistin arasındaki şiddet olayları sırasında medya, İsrail yanlısı bir taraf sergilemekle eleştiriliyor. İsrail ile Hamas arasında çıkan savaş, Batı medyasında Filistinlilerin şiddet yanlısı teröristler olarak yer alması kamuoyunda tartışmalara yol açtı.

Batılı medya kuruluşları, İsrail ile Hamas arasında gerçekleşen savaşta yanlı bir tavır sergiliyor. 

Masum halkın ve çocukların öldüğü bu çatışmalarda bazı gazetelerin taraflı yazdığı gözlemlendi.

Batı merkezli birçok gazete ve internet sitesinin olayla ilgili "saldırı" yerine "patlama" ifadesini kullanması dikkat çekti.

Uzun yıllardır Filistinliler ve onların destekçileri, Batılı ana akım medyanın oldukça İsrail lehine taraflı olduğunu iddia ediyor .

BATI MEDYASI SAVAŞTA KİMİ HAKLI GÖRÜYOR?

İngiliz Daily Mail, Hamas’a terörist demediği için BBC’yi hedef gösterirken The Times gazetesi ise Filistinli yaralı çocukların fotoğraflarını İsrailli çocuklar gibi okuyucularına aktararak algı yarattı.

BBC Dış Haberler Muhabiri Paul Adams, “İsrail için bu bir savaş değil terör eylemiydi” dedi.

The Jevıs Chorınıcle'nin aktardığına göre, İngiliz gazeteci ve yönetmen Harry Fear, "BBC gibi kötü şöhretli kuruluşlar, İsrail-Filistin çatışmasında tarafsızlık ilkesine rağmen olağanüstü dil ifadeleri sergiledi. Bu, sözde tarafsız habercilikte açık bir delilik' örneği" ifadelerini kullandı.

BBC, İngiltere'deki Filistin yanlısı protestocuların Hamas'ı desteklediğini söylemesinin ardından özür dilemek zorunda kaldı.

BBC News kanalında yayınlanan  yayında bir sunucu, "İngiltere genelinde insanların Hamas'a desteklerini dile getirdiği çeşitli gösteriler" gerçekleştiğinden bahsetti.

İngiliz medyası daha sonra canlı yayında ve eski adıyla Twitter olarak bilinen X kanalında bir özür mesajı yayınladı:

"Geçen hafta sonu gerçekleşen Filistin yanlısı gösterilerden bazılarını haber yapmıştık. İngiltere genelinde insanların Hamas'a desteklerini dile getirdiği çeşitli gösterilerden bahsetmiştik. Bunun kötü bir şekilde ifade edildiğini ve gösterilere ilişkin yanıltıcı bir açıklama olduğunu kabul ediyoruz."

Gazze Şehri'ndeki El-Ahli hastanesinde meydana gelen patlamada yüzlerce Filistinlinin öldürülmesinin ardından Amerika Birleşik Devletlerine ait Tıme gazetesi, haberlerinde saldırı kelimesi yerine patlama kelimesini kullandı.

Yine bir ABD televizyon haberi olan CBS News, İsrail’in Gazze’de gerçekleştirdiği hastane saldırılarında haberleri patlama şeklinde ifade etti .

İngiliz sol gazetesi The Guardian, Hamas'ın gerçekleştirdiği kanlı saldırıya atıfta bulunan büyük bir manşet başlığına gazetesinde yer verdiği görüldü.

Benzer şekilde The Economist, “Hamas'ın kana susamış saldırısından” söz etti.

40 yıldan fazladır gazetede​​ karikatürist çizimleri yapan Steve Bell, Yahudi karşıtı çalışma suçlamaları nedeniyle The Guardian tarafından fiilen görevden alındığını söyledi.

Bu yaşanan olay sonrası bir Guardian sözcüsü, “Steve Bell'in sözleşmesinin yenilenmemesine karar verildi. Steve Bell'in karikatürleri geçtiğimiz 40 yılda Guardian'ın önemli bir parçası oldu; kendisine teşekkür ediyor ve en iyi dileklerimizi sunuyoruz" değerlendirmelerinde bulundu.

İSRAİL MAĞDUR, FİLİSTİN SUÇLU ALGISI MI YARATILIYOR?

Analistler; Batı medyasının İsrail'in Gazze'deki evleri, hastaneleri ve okulları bombaladığında kendini savunma hakkına sahip olduğu, ancak bir Filistinlinin yaptığı her türlü şiddet eyleminin "terörizm" olduğunu savunuyorlar şeklinde konuştu.

"Terörist" kelimesi, sivilleri hedef alması nedeniyle medya ve politikacılar tarafından yalnızca Hamas'ı ifade etmek için kullanılıyor ancak İsrail'in Gazze'de kasten sivilleri hedef aldığı tespit edildiğinde bu kelime asla İsrail için kullanılmayacaktır.

The New Arab’ın sosyal medya platformu X'te yaptığı paylaşımda, ''Medya İsrail'i her türlü sorumluluktan kurtarmakla kalmıyor, aynı zamanda onu mağdur olarak gösteriyor. Filistinlilerin dünyanın en güçlü 20 ordusu arasında sayılan bir orduyla sömürgeci bir nükleer güce direndiklerinden hiç bahsetmiyorlar" açıklamalarına yer verildi.

İsrail’in en önemli gazetelerinden Haaretz, İsrail Başbakanı Benjamin Netenyahu’yu sert sözlerle eleştiriyor.

Haaretz’ten Zvi Bar’el, kaleme aldığı yazıda, “İsrail şu anda yozlaşmış bir lider tarafından yönetiliyor. Batılı hükümetleri kendisine karşı kışkırttı ve ABD yönetimiyle ilişkileri baltaladı. Orduyu, Shin Bet güvenlik servisini ve halkın çoğunluğunu düşman olarak damgaladı. Şimdi ülkeyi; bırakın sonucunu, kimsenin kesin hedeflerini bile bilmediği bir savaşa sürüklüyor” dedi.

Bazı gazeteciler medyanın İsrail'i her türlü sorumluluktan kurtardığını ve onu mağdur olarak gösterdiğini aktarıyor.

Batılı medya kurumları, Hamas'ın mücadelesini kendi topraklarını savunma amacı olarak görmeyi ve analiz etmeyi reddediyor.