Rudd: "Tayvan'ın işgali yakındır ve dünyayı kökten değiştirebilir"

Avustralya’nın Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçisi Kevin Rudd yaptığı bir konuşmada Tayvan’la ilgili bir savaşın küresel sonuçlarının İkinci Dünya Savaşı’nın etkileri kadar büyük olacağı ve dünyayı “kökten farklı bir yer” haline getireceği uyarısında bulundu.

Rudd, 6 Haziran Perşembe günü Honolulu, Hawaii’de yaptığı konuşmada, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in Tayvan ile “nihai ulusal birleşmeyi” sağlamak istemesi halinde, önümüzdeki on yıl içinde harekete geçmesinin muhtemel olduğunu belirtti.

İki kez Avustralya Başbakanlığı koltuğuna oturan Rudd, “Çin’in son askeri tatbikatları da dahil olmak üzere askeri sinyallerin giderek netleşmesini görmezden gelmek aptallık olur” dedi.

Rudd, Pekin’in harekete geçip geçmeyeceğinin ABD’nin caydırıcı gücüne ilişkin algısına bağlı olacağını söyledi.

Eski Başbakan, Washington’un, Çin’in Tayvan’ı ilhak etmede başarılı olması halinde bunun ABD’nin güvenilirliğini etkileyeceğini ve “ABD'nin dünya çapındaki ittifaklarının algılanan güvenilirliği üzerinde derin ve potansiyel olarak geri döndürülemez bir etkiye” sahip olacağını kabul ettiğini dile getirdi.

Geçen yıla kadar New York’taki Asia Society’nin başkanlığını yürüten Rudd, ABD, Çin ve Tayvan’ın, adanın geleceği konusunda açık bir askeri çatışmadan kaçınmakta ortak çıkarları olduğunu söyledi.

Rudd, konuşmasında “Böyle bir savaşın yaratacağı ekonomik maliyetler, iç siyasi etkiler ve bilinemez jeo-stratejik sonuçlar muhtemelen İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana görmediğimiz büyüklükte olacaktır. Sonuç ne olursa olsun (bir Amerikan zaferi, bir Çin zaferi ya da kanlı bir çıkmaz), dünya böyle bir savaştan sonra muhtemelen eskisinden çok daha farklı bir yer haline gelecektir” ifadelerine yer verdi.