Cumhurbaşkanı Erdoğan Mısır’a gidiyor: Gündemde Gazze ve Refah’ta yaşananlar var

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısır’ı kapsayan üç günlük ziyareti uluslararası kamuoyunda yakından takip ediliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi arasındaki görüşmede, Gazze’deki son gelişmelerin yanı sıra Yunanistan, İsrail ve Sudan konularının gündeme gelmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’ı kapsayan üç günlük ziyareti dün gece başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dubai’de “Geleceğin Hükümetlerini Şekillendirmek” başlığı altında bir araya gelen Dünya Hükümetler Zirvesi’ne katılım gösterecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın burada BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed Bin Zayed El Nahyan ile de görüşmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan 14 Şubat’ta ise Mısır’a giderek mevkidaşı Abdulfettah es-Sisi ile yüz yüze bir görüşme gerçekleştirecek.

Uluslararası kamuoyu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BAE ve Mısır ziyaretlerini yakından takip ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kahire ziyareti, bölgede istikrarın sağlanması ve Türkiye-Mısır ilişkilerinin geleceği açısından ‘tarihi bir zirve’ olarak görülüyor.

Erdoğan-Sisi görüşmesinde, Ankara-Kahire ilişkilerinin yanı sıra Gazze, Doğu Akdeniz, Libya, Suriye ve ekonomik ilişkilerin ele alınması bekleniyor.

BBC, bölgede yüksek seyreden tansiyon göz önünde bulundurulduğunda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretinin Türkiye’nin bölgesel rolünü ortaya koyması açısından kritik olduğunu yazdı. BBC’nin aktardığına göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Gazze’deki son durum hakkında vereceği mesajlar merakla bekleniyor.

Ankara ile Kahire arasındaki ilişkilerin 2022 yılından bu yana kademeli olarak normalleştiğini yazan Yunan medyası, İsrail’de gerilimin arttığı bir dönemde gerçekleştirilen ziyaretin ‘tarihi’ olarak değerlendirilebileceğine dikkat çekti.

Yunan ProtoThema, “Türkiye Cumhurbaşkanı, Deniz Hukuku’na ve Yunanistan’ın çıkarlarına aykırı olan deniz bölgelerine ilişkin Türkiye-Mısır anlaşması önerilerinin yeniden gündeme getirmeye çalışıyor” değerlendirmesini yaptı.

Gazete, Yunanistan’ın Türkiye’nin adımlarını yakından takip etmesi gerektiğini belirtirken, “Kahire ve Trablus’taki girişimlerinin nihai hedefi bölgede hegemonik bir rol üstlenmek ve Yunanistan aleyhine “Mavi Vatan”ı pekiştirmekten başka bir şey olmayan Ankara’nın hareketleri Yunan diplomasisinin sürekli denetimi altında olmalıdır” ifadelerine yer verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarına yer veren Middle East Monitor, Dubai ve Kahire’de odak noktasının Gazze olacağını vurguladı. Al Arabia ise Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretinden günler önce yaptığı açıklamaları gündeme getirdi.

Fidan, Mısır’ın Türkiye’den insansız hava aracı almasının gündemde olduğunu açıklamıştı.

İsrail merkezli Jerusalem Post ‘Türk lider Erdoğan, Sisi ile yapılacak görüşmelerde Gazze’nin gündemin ön sıralarında yer alacağını söyledi’ başlığını attı.

Ahram gazetesi ise “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pazartesi ve Salı günü Dubai’de düzenlenen Dünya Hükümetleri Zirvesi’ne katılımının ardından Çarşamba günü Mısır’ı ziyaret edecek” ifadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN VE SİSİ ÜÇÜNCÜ KEZ BİR ARAYA GELECEK

Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkiler 2013 yılında kopma noktasına gelmişti. Uzun yıllar boyunca diplomatik ilişki kurmayan iki ülke, geçtiğimiz sene normalleşme yoluna gitmişti.

Geçtiğimiz sene iki ülke arasında ilişkiler büyükelçi düzeyine yükseltildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, 10 Eylül’de G-20 Zirvesi’nde bir görüşme gerçekleştirdi. 

İki lider daha sonra 11 Kasım’da Riyad’da düzenlenen Gazze konulu İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Birliği Ortak Zirvesi’nde bir araya geldi. 

Gazeteci Hande Fırat, Hürriyet Gazetesi’nde kaleme aldığı makalede görüşme ile ilgili şu ifadelere yer verdi:

"Bu görüşmede;

-Gazze meselesi ana konu olacaktır. Özellikle de Refah’a İsrail saldırısının durdurulması konuşulacaktır.

- Doğu Akdeniz’de işbirliği, Libya, Sudan ve Somali başta olmak üzere bölgesel konular da masada olacak.

- İki ülke ilişkilerinde üst düzey işbirliği mekanizmalarının yeniden canlandırılması da gündemde.

- Mısır, Türkiye’nin Afrika’daki en büyük ticaret ortağı. Ticaret hacminin 15 milyar dolara çıkartılması hedefleniyor."