Çin ve Endonezya, Gazze'de ateşkes çağrısında bulundu

Çin ve Endonezya dışişleri bakanları, 18 Nisan Perşembe günü Cakarta'da yapılan bir toplantının ardından Gazze'de acil ve kalıcı bir ateşkes çağrısında bulunarak, İsrail'in Hamas'a karşı devam eden insanlık dışı savaşını kınadı.

Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi, gazetecilere verdiği demeçte, iki ülkenin, ateşkesin ve Filistin sorununu iki devletli bir planla çözmenin önemi konusunda aynı görüşü paylaştığını belirtti.

"Çin’in uluslararası gücünü gerilimin tırmanmasını önlemek için kullanacağından eminim" diyen Marsudi, Çin ve Endonezya'nın "Filistin'in BM'ye üyeliğini de tam olarak destekleyeceğini" de sözlerine ekledi.

Toplantı, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi'nin Papua Yeni Gine ve Kamboçya'yı da ziyaret edeceği altı günlük bir turun ikinci gününde gerçekleşti.

Wang, BM'deki ateşkes kararlarını geciktirmek konusunda ABD’yi suçladı.

ABD, mart ayı sonlarında çekimser bir kararı tanımadan önce, ateşkesi doğrudan İsrail rehinelerinin serbest bırakılmasına bağlamadıkları veya Hamas'ın savaşa yol açan saldırılarını kınamadıkları sebebiyle önerilen bir takım Güvenlik Konseyi kararını veto etti.

Amerikalı yetkililer, ateşkes ve rehine serbest bırakmalarının Hamas’ın saldırıları ile bağlantılı olduğunu savunurken, Rusya, Çin ve diğer birçok konsey üyesi koşulsuz ateşkes çağrılarını yineledi.

İki bakan ayrıca, ülkelerinin ekonomik ilişkilerini ve Güney Çin Denizi’ni de görüştü.

Çin, ticaret hacmi 127 milyar doları aşarak Endonezya'nın en büyük ticaret ortağı konumunda bulunuyor. Çin aynı zamanda 2023 yılında 7,4 milyar dolardan fazla yatırım akışıyla Endonezya'nın en büyük yabancı yatırımcılarından biri olarak öne çıkıyor.

18 Nisan Perşembe günü ilerleyen saatlerde Wang Yi’nin, Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo ve şu anda Savunma Bakanı olan cumhurbaşkanı seçilen Prabowo Subianto ile de görüşmesi planlanıyor.