Xi Jinping ve Joe Biden düzenli görüşmelere geri dönüyor

ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, iki süper güç arasındaki diyalogların düzenli bir hale getirilmesi ve liderler arasındaki görüşmelerin sıklaştırılmasını amaçlıyor.

Washington, Pekin tarafından yapılan bu çağrıyı samimi ve yapıcı olarak nitelendiriyor. 

Liderlerin bu görüşmesi, Kasım 2023’te Kaliforniya’da gerçekleştirdiği görüşmelerden bu yana yapılan ilk görüşme olarak öne çıkıyor.

Xi Jinping, bu yılın ilkelerinden biri olarak Joe Biden’a çatışmalardan uzak kalınması çağrısında bulundu. Çin devlet medyasının aktardığı bilgilere göre Xi Jinping, “İstikrara öncelik vermeliyiz. Yaşanan sıkıntıları kışkırtacak ifadelerde bulunmamalıyız. Çin ve ABD arasındaki ilişkilerin genel istikrarını korumalıyız” değerlendirmesinde bulundu.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, 4 Nisan Perşembe günü Çin’e seyahat edecek ve birçok önemli konuyu masaya yatıracak. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise Hazine Bakanı Janet Yellen’in ardından Pekin’e ziyaret gerçekleştirecek.

TAYVAN MESELESİ VE PASİFİK İÇİN GÖRÜŞMELER

İki liderin görüşmesinin ardından Joe Biden, ABD’nin uzun süredir devam eden “Tek-Çin” politikasını yeniden doğruladı ve ABD'nin Tayvan'ı Pekin'in kontrolü altına almak için her türlü zorlayıcı yola karşı olduğunu yineledi. Çin, Tayvan'ı iç bir mesele olarak görüyor ve ABD'nin adaya verdiği desteği şiddetle protesto ediyor.

Xi, Biden'a verdiği demeçte, Tayvan'ın "geçilmeyen ilk kırmızı çizgi" olmaya devam ettiğinin altını çizdi ve Pekin'in Tayvan'ın bağımsızlık güçlerinin ayrılıkçı faaliyetlerinin yanı sıra Washington'un adaya verdiği desteği ima eden "dış hoşgörü ve desteğe" tahammül etmeyeceğini bildirdi.

Nisan ayının ikinci haftası Joe Biden, Filipinler Başkanı Ferdinand Marcos Jr. ve Japonya Başbakanı Fumio Kishida'yı Beyaz Saray'da Çin'in bölgedeki etkisinin gündemin başında yer alacağı ortak bir zirve için ağırlayacak.

Biden, Xi ile görüşmesi sonrası yaptığı çağrıda, Çin'e yasa dışı narkotik akışını durdurma taahhütlerini yerine getirmek ve ihracatlarını önlemek için baskı yaptı. Geçen yıl Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği toplantısının marjlarında Woodside, Kaliforniya'da düzenlenen liderler zirvesinde de bu konuya ağırlık verilmişti.