Avusturya'dan Gazprom kararı: Rus gazına olan bağımlılığın azaltılması gündemde

Avusturya İklim Koruma ve Enerji Bakanı Leonere Gewessler, bakanlık görevlilerine Rusya ile daha önce imzalanan uzun vadeli doğal gaz tedarik sözleşmesinin iptal edilmesinin sonuçları hakkında rapor hazırlanması üzerine talimat verdiğini açıkladı.

Avusturya’nın en büyük enerji şirketi OMV ile Gazprom arasındaki anlaşma 2040 yılına kadar geçerliliğini koruyordu.

Leonore Gewessler, gerçekleştirdiği basın toplantısında özel şirketlerin Rusya’dan doğal gaz alımından vazgeçmek konusunda çok yavaş davrandıklarını ve bunun zor yapılması gerektiğini dile getirdi.

Rus gazının ülkenin toplam ithalatındaki payı, Aralık 2023’te yüzde 98 gibi bir rekor seviyeye ulaşmıştı.

Bakanlık, yerli tedarikçileri Rus gazına bağımlılığı azaltmak amacıyla somut adımlar konusunda uyarmayı planlıyor.

Bu kararın uygulamaya dönüştürülebilmesi için parlamentonun üçte ikisinin olumlu yönde oy kullanması ve sonuç olarak yeni bir yasanın kabul edilmesi gerekiyor.

Gewessler, koalisyon hükümetinde Yeşiller Partisini temsil ediyor. Bu durumla ilgili muhalefet ise Gewessler’e tepki gösteriyor.

APA haber ajansının aktardığına göre, sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ), alınması gündemde olan tedbirlerin doğal gaz fiyatlarının yükselmesine ve bunun sonucunda da enflasyonun artmasına yol açacağını öngörüyor.

Sosyal Demokrat Parti ise bakanın bu kararı hükümetin aldığı bir karar gibi sunmasına rağmen önerinin kişisel alınmış bir karar gibi göründüğünü belirtiyor. Parti, hükümetin Rus gazına olan bağımlılığını azaltmak için iki yıl olduğunu ifade ediyor.