Avro bölgesi tüketicileri yakın vadeli enflasyon beklentilerini azalttı

Avrupa Merkez Bankası yetkilileri, tüketicilerin avro bölgesindeki enflasyon beklentisini 12 ay için düşürdüklerini bildirdi.

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) 6 Şubat günü yaptığı ankete göre, Avro Bölgesi tüketicileri önümüzdeki 12 ay için enflasyon beklentilerini düşürdüler ve bu da bankanın kredi sıkılaştırma çabalarının etki yarattığına işaret etti.

Tüketici Beklentileri Anketi (CES) hükümet tarafından, avro tarihindeki en dik faiz oranı artış serisinin hane halkını, kontrolden çıkan enflasyonu takip etmek amaçlı kullanılıyor.

CES, Avrupa Merkez Bankası'nın yüzde 2 enflasyon hedefine ulaşacağına tüketicilerin ikna olup olmadığını gösteren önemli bir çalışma.

2023 Aralık ayında 11 ülkeden oluşan bir panelde gerçekleştirilen son anket, ortalama hane halkının fiyatların bir önceki ayda yüzde 3,5 seviyesinden, önümüzdeki 12 ayda yüzde 3,2 oranında artacağını gösterdi.

Öte yandan, üç yıl sonraki enflasyon beklentileri ECB'nin hedefinin biraz üzerinde kaldı ve  yüzde 2,4'ten yüzde 2,5'e yükseldi.