Miçotakis’in Türkiye ziyaretinin tarihi belli oldu

Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in Türkiye ziyaretinin tarihi 13 Mayıs olarak açıklandı. Miçotakis, AB liderler zirvesi ve Türkiye'nin tepki gösterdiği Ege'deki deniz parkı projesiyle ilgili konuları görüşecek.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in Türkiye'ye planlanan ziyaretinin tarihi belli oldu. Yunan Kathimerini gazetesinin paylaştığı habere göre, Brüksel'deki Avrupa Birliği (AB) zirvesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Miçotakis, 13 Mayıs’ta Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geleceğini duyurdu. İki lider, ikili ilişkilerdeki normalleşme süreci çerçevesinde en son Aralık ayında Atina'da bir araya gelmişti.

Türkiye'nin tepkisinin "tamamen anlamsız” olduğunu savunan Miçotakis, "Yunanistan uluslararası hukuk ve deniz hukuku temelinde Ege Denizi'ndeki egemenlik haklarını kullanıyor. Türkiye'nin nihayetinde çevresel bir nitelik taşıyan bir girişime yönelik bu tamamen gerekçesiz tepkisinden etkilendim" şeklinde konuştu.

Miçotakis Türk-Yunan ilişkilerindeki iyileşmenin, Türkiye'nin deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasıyla ilgili tutumunun otomatik olarak değiştiği anlamına geldiğini düşünmediğini de bildirdi. İki ülke, Doğu Akdeniz'de deniz yetki alanlarındaki anlaşmazlık nedeniyle 2020 yılında savaşın eşiğine gelmişti.

ZİRVE DEĞERLENDİRMESİ

Miçotakis, zirvenin Avrupa-Türkiye ilişkileriyle ilgili sonuçları çerçevesinde yaptığı değerlendirmede de bunların hem Yunanistan hem de Kıbrıs için tatmin edici olduğunu, AB-Türkiye ilişkilerinin nasıl geliştirilebileceğini tanımlayan önceki AB Konseyi kararları çerçevesine dayandığını söyledi.

18 Nisan Perşembe günü Türkiye ile ilişkiler konusunda yayımlanan açıklamada, Türkiye ile ilişkilerin iyileştirilmesinin istendiği belirtilmekle birlikte, Türkiye'nin "aday" ya da kağıt üzerinde de olsa "AB ile üyelik müzakereleri yürüten" bir ülke olduğuna dair hiçbir ifade yer almamış ve ilişkilerin iyileştirilmesi de Kıbrıs sorunu ile bağdaştırılmıştı.

Naomi Klein: "Siyonizmden kaçışa ihtiyacımız var" Azerbaycan ve Fransa arasında yaşanan gerilimin süreçleri Pekin-Washington hattında neler yaşanıyor? Blinken: "Çin, başkanlık seçimlerine müdahale edecek" Hamas: "İsrail'in ateşkes önerisine verdiği resmi yanıtı aldık" Üniversiteliler sisteme karşı: ABD'de Filistin lehine protestolar bastırılıyor