Türkiye, AKKA'dan resmi olarak çekildi

Türkiye, konvansiyonel silahların üretimine kısıtlamalar getiren Avrupa Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Anlaşması’ndan (AKKA) çekildi.

Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmî Gazete’de yayımlanan bir kararla AKKA’dan çekildi.

Resmî Gazete’deki haberde, “19/11/1990 tarihinde Paris’te imzalanan ve 1/7/1992 Tarihli ve 92/3250 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanan “Avrupa’da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Hakkında Antlaşma”nın Türkiye Cumhuriyeti ile Antlaşmanın tarafı diğer devletler arasında 8/4/2024 tarihinden itibaren uygulanmasının durdurulmasına, 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 3'üncü maddesi gereğince karar verilmiştir” ifadelerine yer verildi.

Varşova Paktı ve NATO ülkeleri arasında imzalanan bu anlaşma Avrupa’da silahsızlanmayı ve güvenliği artırmayı hedefliyordu.

Rusya’nın 2023 yılında anlaşmadan tamamen çekilmesine misilleme olarak NATO da anlaşmayı askıya almıştı.

Karar, 8 Nisan’dan itibaren geçerli olacak. Türkiye, anlaşmadan çekildiği için silah üretimi ve adediyle ilgili kontrol otoritelerine bildirimde bulunmayacak.

Erdoğan ile Biden 9 Mayıs'ta bir araya gelecek Naomi Klein: "Siyonizmden kaçışa ihtiyacımız var" Azerbaycan ve Fransa arasında yaşanan gerilimin süreçleri Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier'in Türkiye ziyareti Türkiye'nin Washington Büyükelçisi görevine başladı Pekin-Washington hattında neler yaşanıyor?