Merkez Bankası'nın faiz kararı belli oldu: Politika faizi yüzde 50'ye çıkarıldı

Merkez Bankası, aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınlaşana kadar sıkı para politikası duruşunu sürdüreceğini duyurdu.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranını 500 baz puan artırdı. Böylelikle politika faizi yüzde 50'ye yükseldi.

Piyasalar ise faizlerin 31 Mart'taki yerel seçimler öncesinde sabit tutulacağını öngörüyordu.
Para Politikası Kurulu operasyonel çerçevede de bazı değişikliklere gitti. Kurul, gecelik borçlanma ve borç verme oranlarının bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla artı ve eksi 300 baz puanlık bir marj ile belirlenmesine karar verdi.

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, "Şubat ayında aylık enflasyonun ana eğilimi, hizmet enflasyonu öncülüğünde, öngörülenden yüksek gerçekleşmiştir. Tüketim malı ve altın ithalatı yavaşlayarak cari dengedeki iyileşmeye katkı verirken, yakın döneme ilişkin diğer göstergeler yurt içi talepte dirençli seyrin sürdüğüne işaret etmektedir. Hizmet enflasyonundaki katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyon baskılarını canlı tutmaktadır. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörüler ile uyumunu ve ücret artışlarının enflasyon üzerindeki etkilerini yakından takip etmektedir" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca, "Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır" denildi.

Açıklamada, "Kurul, makroihtiyati politikaları piyasa mekanizmasının işlevselliğini ve makro finansal istikrarı koruyacak nitelikte uygulamayı sürdürmektedir. Bu çerçevede, ay içinde yapılan düzenlemelerle finansal koşullar sıkılaştırılmış, para politikası aktarımı desteklenmiştir. Kredi büyümesi ve mevduat faizinde öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması desteklenmeye devam edilecektir. Likidite gelişmeleri yakından takip edilerek, gerektiğinde sterilizasyon araçlarının etkin şekilde kullanılması sürdürülecektir" denildi.

Erdoğan ile Biden 9 Mayıs'ta bir araya gelecek Naomi Klein: "Siyonizmden kaçışa ihtiyacımız var" Azerbaycan ve Fransa arasında yaşanan gerilimin süreçleri Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier'in Türkiye ziyareti Filistin’i devlet olarak tanıyan ülkelerin sayısı artıyor Türkiye ile Irak ilişkisinde dönüm noktası!