Macaristan Ekonomi Bakanı: "Merkez Bankası'nın yasa değişikliğini sonbahara kadar erteliyoruz"

Macaristan Ekonomi Bakanı, Merkez Bankası düzenlemelerinde değişiklik yapan bir yasayı bir süre bekleteceğini duyurdu. Nagy, Macar forintinin bir yılın en düşük seviyesine gerilemesi ile enflasyona ilişkin endişeleri artıran değişiklikleri ertelediğini söyledi.

Macaristan'ın Ekonomi Bakanı Marton Nagy, yaptığı açıklamada, forinti bir yılın en düşük seviyesine iten ve Merkez Bankası'nın bağımsızlığı konusunda endişeleri artıran değişiklikleri erteleyeleyip, düzenlemelerini değiştiren bir yasayı sonbaharda parlamentoya sunacağını söyledi.

Başbakan Viktor Orban ve eski müttefiki Merkez Bankası Başkanı Gyorgy Matolcsy, 2022 seçimlerinden bu yana giderek sertleşen bir politika anlaşmazlığının içine girdiler ve suçu Avrupa Birliği'ndeki (AB) en kötü enflasyon artışına bağladılar.

Orban hükümeti, Merkez Bankası Denetim Kurulu'nun para politikasını belirlemek gibi bankanın temel görevleri dışındaki faaliyetler üzerindeki kontrollerini genişletecek bir yasa taslağı hazırladı.

Ekonomi Bakanı Marton Nagy, düzenlediği basın toplantısında, "Yasa değişikliği gündemde kalmaya devam ediyor" dedi ve yasanın bankanın temel görevlerini etkilemeyeceğini de sözlerine ekledi.

Nagy açıklamasının devamında, "Maliye Bakanlığı, Macaristan Ulusal Bankası ve Denetleme Kurulu arasında, değişikliği Merkez Bankası'nın bağımsızlığına ilişkin tüm incelemelere dayanacak şekilde nasıl sunabileceğimiz konusunda görüşmeler sürüyor" şeklinde konuştu.

Reuters anketine katılan ekonomistler, Matolcsy ile Orban arasındaki artan gerilimin de etkisi ile bankanın 75 baz puanlık gevşemeye geri dönmesini ve baz faizini yüzde 8,25'e düşürmesini bekliyor.

Ekonomik toparlanmaya yardımcı olmak için bankaya faiz oranlarını daha keskin bir şekilde düşürmesi konusunda defalarca baskı yapan Nagy, faiz kararı hakkında doğrudan yorum yapmaktan kaçındı.

Ekonomi Bakanı Nagy, "Merkez Bankası ne tür bir faiz indirimi döngüsü uygulayacağına karar verecek. Faiz oranlarının normalleşeceğini düşünüyorum. Faizler ne kadar hızlı düşerse ekonomi için o kadar iyi olur, ancak Merkez Bankası'nın dikkate alması gereken başka hususlar var" değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan ile Biden 9 Mayıs'ta bir araya gelecek Naomi Klein: "Siyonizmden kaçışa ihtiyacımız var" Azerbaycan ve Fransa arasında yaşanan gerilimin süreçleri Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier'in Türkiye ziyareti Filistin’i devlet olarak tanıyan ülkelerin sayısı artıyor Türkiye ile Irak ilişkisinde dönüm noktası!