Küba, ABD'ye düzensiz göçü bitirmek için yaptırımları kaldırma çağrısında bulundu

Küba, ABD’ye yaptırımları yumuşatma ve ülkeye yasa dışı yollardan giren göçmenlere gösterdiği ayrı muameleye son verme çağrısında bulundu.

İki ülke arasında Donald Trump döneminde kesilen iletişim 2022’de yeniden başlamıştı.

Sert bir ekonomik krizle mücadele eden Küba’dan yaklaşık yarım milyon vatandaş 2021’den bu yana ABD’ye düzensiz olarak göçtü.

16 Nisan Salı günü iki ülke arasında başlayacak yüksek düzeyli göç müzakereleri, ülkeler arasında güvenli ve düzenli göçü organize etme amacı taşıyor.

Küba Dışişleri Bakanlığı ABD İlişkileri Birimi Yardımcı Başkanı Johana Tablada de la Torre, yaptığı açıklamada, “Abluka ... göç durumunu en çok etkileyen şeydir” dedi.

Torre, Washington’un yürürlüğe koyduğu göç yasalarının Kübalıların göç sebeplerini etkilemediğini, göçün artmaya devam ettiğini dile getirdi.

De la Torre’nin basın açıklamasında Küba’yı geleceği olmayan başarısız bir devlet olarak tanıtan ve düzensiz göçü teşvik eden ABD medyasına federal fon sağlanmasının durdurulması talebi de yer aldı.

Havana ayrıca, Washington'dan 2017 sonrası düzensiz olarak göçen Kübalı vatandaşları iade etmesi talebinde bulundu.

Naomi Klein: "Siyonizmden kaçışa ihtiyacımız var" Azerbaycan ve Fransa arasında yaşanan gerilimin süreçleri Pekin-Washington hattında neler yaşanıyor? Blinken: "Çin, başkanlık seçimlerine müdahale edecek" Hamas: "İsrail'in ateşkes önerisine verdiği resmi yanıtı aldık" Ukrayna Tarım Bakanı Solskyi gözaltına alındı!