İsviçre Merkez Bankası'ndan sürpriz faiz kararı: 25 baz puan düşürüldü

İsviçre Merkez Bankası, faiz oranını 25 baz puan düşürdüğünü duyurdu. Bu karar piyasalarda şok etkisi yaratırken beklentiler, Merkez Bankası’nın faiz oranını yüzde 1,75’te tutması şeklindeydi.

İsviçre Merkez Bankası (SNB) beklenmedik bir karar alarak politika faizini 25 baz puan düşürerek yüzde 1.50’ye indirdi. SNB böylece sıkı para politikasını gevşetmeye başlayan ilk büyük merkez bankası oldu.

İsviçre Merkez Bankası’nın faiz kararı, 12 yıldır görevde bulunan SNB Başkanı Thomas Jordan’ın Eylül 2024’te istifa edeceğini duyurmasından bu yana açıklanan ilk faiz kararı oldu.

Reuters’ın anketlerine katılan analistlerin büyük bir çoğunluğu, SNB’nin faizleri yüzde 1.75’te sabit tutmasını beklerken faiz indirimi yaşanması ekonomistleri şaşırdı.

SNS tarafından yapılan açıklamada, “Son iki buçuk yılda enflasyonla mücadele etkili olduğu için parasal gevşeme mümkün hâle geldi” ifadeleri kullanıldı.

Bu karar aynı zamanda SNB’nin son 9 yıl içerisindeki ilk faiz indirimi oldu.

Erdoğan ile Biden 9 Mayıs'ta bir araya gelecek Naomi Klein: "Siyonizmden kaçışa ihtiyacımız var" Azerbaycan ve Fransa arasında yaşanan gerilimin süreçleri Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier'in Türkiye ziyareti Filistin’i devlet olarak tanıyan ülkelerin sayısı artıyor Türkiye ile Irak ilişkisinde dönüm noktası!