Fransa Maliye Bakanı Le Marie: "Kamu kurumları harcamalarını kısmak için daha fazla yol bulmalı"

Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, haftalardır protesto yapan çiftçilerin şikayetlerine çözüm bulmak amacıyla yeni önlemleri konuştuğu basın toplantısında kamu harcamalarına da değindi. Le Maire, hükümetin kamu harcamaları konusunda ihtiyatlı davranması gerektiğini dile getirdi.

Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, basın toplantısında, resmi verilerin 2023 kamu açığının hedefi aştığını göstermesinin ardından, hükümet kurumlarının harcamaları kısmak için daha fazla yol bulması gerektiğini söyledi.

İstatistik ajansı INSEE, 2023 kamu hesaplarının geçen yıl ekonomik üretimde yüzde 5,5'lik bir mali açık gösterdiğini, bunun 2022'deki rakamlardan yüzde 4,8'den yüksek olduğunu ve hükümetin yüzde 4,9'luk hedefinin üzerinde olduğunu söyledi.

Maliye Bakanı Bruno Le Maire, enflasyonu takip etme eğiliminde olan vergi gelirinin beklenenden daha zayıf  olduğunu çünkü enflasyonun planlanandan daha hızlı düştüğünü belirtti.

Le Maire, işsizlik yardımlarına yapılan harcamaların ve yerel yönetimlerin harcamalarının beklenenden yüksek olduğunu da sözlerine ekledi.

Maliye Bakanı, gazetecilere verdiği demeçte, "Kamu harcamalarını azaltmak için toplu bir uyandırma çağrısı yapıyorum. Beklenen sonuçları sağlamayan tüm harcamalardan kesin bir şekilde vazgeçmeliyiz" dedi.

Fransız Bakan; tüm Fransız kamu kurumlarına, nakit akışlarının izin verdiği kadar bütçe tasarrufu bulmalarını talep edecek bir yazı yazacağını ve yerel yönetimlerden de bütçelerini kısmalarını isteyeceğini aktardı.

Her ne kadar hükümet bütçe açığının beklenenden daha kötü olacağı konusunda önceden uyarıda bulunsa da; 2024 bütçe açığı hedefi olan yüzde 4,4'e ulaşmak için bu yıl daha fazla bütçe tasarrufu yapılması gerektiği anlamına geliyor.

Hükümet bu yıl için şimdiden 10 milyar avroluk ekstra bütçe kesintisi sinyali verdi ve ek tasarruf sağlamak için yıl ortasında yasa çıkarılması gerektiğini açıkladı.

Le Maire, bütçe açığını 2027 yılına kadar Avrupa Birliği (AB) sınırı olan yüzde 3'ün altına düşürme konusunda kararlılığını sürdürdüğünü ve vergilerin artırılması ihtimalini reddettiğini söyledi.

Erdoğan ile Biden 9 Mayıs'ta bir araya gelecek Naomi Klein: "Siyonizmden kaçışa ihtiyacımız var" Azerbaycan ve Fransa arasında yaşanan gerilimin süreçleri Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier'in Türkiye ziyareti Filistin’i devlet olarak tanıyan ülkelerin sayısı artıyor Türkiye ile Irak ilişkisinde dönüm noktası!