The Economist: "Dünyanın en büyük üçüncü dizi ihracatçısı beklediğiniz ülke değil"

Türk dizileri, son yıllarda dünya çapında büyük ilgi görüyor. The Economist dergisinin de gündemine taşıdığı bu dizilerin, Orta Doğu'dan Avrupa'ya ve Latin Amerika'ya kadar geniş bir izleyici kitlesine sahip olduğu aktarıldı.

Parrot Analytics'in verilerine göre, 2020 ile 2023 arasında Türk dizilerine olan küresel talep yüzde 184 artış gösterdi.

Bu rakam, Kore dizilerine olan talebin yüzde 73 olduğu düşünülürse, dünyada oldukça önemli bir artışı temsil ediyor.

TÜRK DİZİLERİNİ EN ÇOK İZLEYEN ÜÇ ÜLKE

2023 yılında Türk dizileri İspanya, Suudi Arabistan ve Mısır gibi ülkelerde en çok tercih edilen yapımlar arasında yer aldı.

İstanbul Ticaret Odası'nın tahminine göre, Türkiye'nin televizyon ihracatı 2022'de 600 milyon doları aştı. Bazı analistler ise bu rakamın yakın zamanda milyarları bulabileceğini öngörüyor.

İSPANYA'DAKİ EN POPÜLER ÜÇ DİZİ DE TÜRK

Glance'in verilerine göre, 2023'ün ilk yarısında İspanya'da en popüler üç yapımın Türk dizileri olduğu belirtiliyor.

The Economist'in makalesinde, Türk dizilerinin diğer ülkelerde daha uzun süre ve daha kısa bölümler halinde yayınlandığına dikkat çekiliyor.

ÇOĞUNLUKLA İSPANYOLCA DUBLAJLI İZLENİYOR

Dizilerin çoğunlukla dublajlı izlendiği de aktarılırken, özellikle İspanyolca diliyle Latin Amerika'daki izleyicilere ulaşılıyor.

Buna karşın Lehçe veya Yunanca gibi diller için altyazılı seçeneği daha çok tercih ediliyor. Bu sayede izleyiciler Türkçe öğrenmeye bile başlıyor ve dublajlı yayını beklemek zorunda kalmıyor.

The Economist'e göre göz alıcı manzaralar, lüks kostümler, güzel ve yakışıklı oyunlar, Türk dizilerini çekici kılıyor.

Erdoğan ile Biden 9 Mayıs'ta bir araya gelecek Naomi Klein: "Siyonizmden kaçışa ihtiyacımız var" Azerbaycan ve Fransa arasında yaşanan gerilimin süreçleri Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier'in Türkiye ziyareti Türkiye'nin Washington Büyükelçisi görevine başladı Pekin-Washington hattında neler yaşanıyor?