Z kuşağının mirasçıları: Alfa kuşağı

Alfabenin son harfini oluşturan Z kuşağının mirasçıları olan Alfa kuşağı, dijital çağın çocukları olarak anılıyor. Bugün en büyüğü 9 yaşında olan ve teknolojinin içinde doğan bu yeni nesilin dünyayı nasıl değiştireceği merak ediliyor. Z kuşağını koltuğundan etmeye hazırlanan bu yeni nesille ilgili merak edilen tüm detaylar haberimizde...

Modern toplumun yapı taşını oluşturan Y kuşağından bayrağı devralmaya hazırlanan ve sürekli olarak apolitik olmakla eleştirilen Z kuşağının hayatları, teknolojik gelişmelerden etkilenerek şekilleniyor. Aradığı bilgiye en hızlı şekilde ulaşabilen bu jenerasyon alfabenin son harfi ile simgeleniyor. Peki ya bundan sonrası ki jenerasyonun çocukları?

Alfabede harf bitti diye düşünüyor olabilirsiniz ancak 2010 yılından sonra doğanlar, birer Alfa çocuklar. Teknolojik gelişme kavramı onları tam olarak tanımlayamıyor. Çünkü Alfaların hepsi, dijital çağın çocukları olarak doğuyorlar. 

KİM BU ALFALAR?

Alfa Kuşağı tabiri, Mark McCrindle’ın Avustralya’da yaptığı TEDx konuşmasında katılımcılarına “Z Kuşağı’ndan sonra gelen nesle hangi isim verilmeli?” sorusunu yönelten bir anket sonrasında çıkan sonuçlardan ortaya çıktı.

Neden Alfa diye baktığımızda tamamı 21’inci yüzyılda doğmuş bireyleri kapsayacak ilk kuşak olacak. Bugün tüm dünyada her hafta 2,5 milyon Alfa doğuyor. Bu oran, bu kuşağı oluşturan ebeveynlerinin harcama alışkanlıklarında birtakım etkiler yaratmaya başladı bile. Üstelik bu kuşak, yetiştireceği nesille de farklar yaratmaya devam edecek. 2013 ile 2030 yılları arasında doğanları tanımlayan bu kuşağın bilgiye erişme gücü ve imkanı açısından tüm teknolojileri kişiselleştirebilmeye önem vermesi bekleniyor.

Öte yandan diğer tüm kuşaklara göre çok daha az konuşacakları, diğer insanlarla kısıtlı iletişim kuracakları ve zorunlu olmadıkça fiziksel sosyalleşmeden kaçınacakları düşünülüyor. Alfa kuşağının önceki kuşaklara göre daha uzun bir eğitim süresi olacağı ve bu nedenle iş yaşamına daha geç katılacakları da diğer tahminler arasında. Online eğitim modellerine hakim olacakları ve bilgiye çok erken yaşlarda erişebilecekleri için Alfa kuşağı temsilcilerinin en girişimci, gelişimci nesil olacakları ve geleceği belirleyecekleri düşünülüyor.

YALNIZLIKLARINI ROBOTLARLA GİDERECEKLER

Gelecekte dünyayı Alfa kuşak ve sonrası jenerasyonların baskın olduğu bir nüfus yoğunluğu bekliyor. 

Uzmanlar, bugün en büyüğü 9 yaşında olan Alfa kuşağı ile yeni bir çağ açılıp kapanacağını söylüyor. Aynı anda birden fazla işle meşgul olacağı tahmin edilen Alfaların şu anda hiç bilmediğimiz hatta aklımıza dahi gelemeyecek uzmanlık alanları olacak. Görselleri, videoları, animasyonları, holografik iletişimiyle tek bir olaya odaklanamayan, hafızaları fazla şeyi tutmayan, az konuşan, robotik ve hologram arkadaşlarıyla daha iyi anlaşan bir nesilin kapısı aralanıyor.

Alfalar; Dijital nesil oldukları için duyguları çok ve çabuk değişen, anında reaksiyon bekleyen, derhal övgü ve ödül almayı isteyen, genetik ve nano teknolojilerle tüm canlıların arızalarının giderilebileceğini inandıkları için ölmeyeceğini düşünen bir kuşak olacak.

 Dünyadaki en etkili 100 kadın fütürist arasında sayılan Ufuk Tarhan ve Üsküdar Üniversitesi Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan’a göre; elinin altındaki teknoloji nedeniyle insana ihtiyaç duymayacak olan bu kuşak, yalnızlık duygusunu robotlarla giderecek.

BÖYLE BİR KUŞAK İÇİN HAZIR MIYIZ?

Tabletlerin, mobil giyilebilir cihazların ve işaret parmağını kalem sanan çocukların olduğu çağa doğan bu ilk kuşağın, hız, zaman, olasılık, eğitim ya da haberleşme ve oyundan anladıkları bizimkilerden çok farklı olacak. Alfa kuşağının yepyeni, eşi benzeri daha önce görülmemiş bir insanlığın ilk alametleri olduğunu belirten uzmanlar, onların tüm bu faktörlere göre değerlendirilmesi gerektiği görüşünde.

Tüm bu hususlar göz önüne alınıp bir değerlendirme yapıldığında şu an çok erken yaşlarda olan Alfa kuşağının henüz geleceği nasıl değiştireceklerini öngörmek oldukça güç ancak onları dikkatle takip edip, görüşlerine saygı duymakta fayda var. Gelecek gözlerimizin önünde şekillenecek… Hazır olun!

Slovakya Başbakanı Robert Fico'ya suikast girişimi Yeni Kaledonya'da halk Fransa'ya karşı ayaklandı! Gürcistan'da halk protestoları devam ediyor Vladimir Putin'in Pekin ziyareti: Xi Jinping ile görüşmelerde bulundu Güney Afrika, UAD'den "Refah'ta acil önlem" çağrısında bulundu