Çin'deki kent alanının yarısından fazlası toprağa gömülme tehlikesiyle karşı karşıya

Reuters’ın bir araştırmadan aktardığına göre, Çin’deki büyük şehirlerin neredeyse yarısı “çökme” riskiyle karşı karşıya.

Science dergisinde yayımlanan makaleye göre, Çin’deki şehir yerleşimlerinin yüzde 45’i yıllık 3 milimetreden hızlı bir şekilde batarken yüzde 16’lık bir kısmı 10 milimetreden fazla göçüyor.

Araştırmacılar, 900 milyonu aşkın nüfusa sahip Çin kent alanında yaşanacak ufak bir çöküntünün dahi büyük sonuçlar doğurabileceğini belirtiyor.

East Anglia Üniversitesi Tyndall İklim Değişikliği Araştırma Merkezi'nden Robert Nicholls, “Bu gerçekten de Çin için bunun ulusal bir sorun olduğunu ve sadece bir ya da iki yerde yaşanan bir sorun olmadığını ortaya koyuyor. Bu, ayrıca, dünyanın geri kalanında olup bitenlerin küçük ölçekli bir yansımasıdır” dedi.

Çöküntülerde rol oynayan faktörler arasında inşa edilen şehirlerin ağırlığı ve kontrolsüz su tüketimi yer alıyor.

Kuzeyde yer alan ve 15 milyondan fazla insanın yaşadığı Tianjin kenti, en kötü etkilenen yerlerden biri olarak belirlendi.

Geçen yıl, araştırmacıların suyun tükenmesinden ve jeotermal kuyuların inşasından sorumlu tuttuğu ani bir jeolojik felaketin ardından 3 bin şehir sakini tahliye edilmişti.

Nicholls, benzer sebeplerle 5 metre kadar çöken Tokyo’nun 1970’lerde yer altı suyunun çıkarılmasını yasaklayarak bu sorunun önüne geçtiğini aktardı.

Naomi Klein: "Siyonizmden kaçışa ihtiyacımız var" Azerbaycan ve Fransa arasında yaşanan gerilimin süreçleri Pekin-Washington hattında neler yaşanıyor? Blinken: "Çin, başkanlık seçimlerine müdahale edecek" Hamas: "İsrail'in ateşkes önerisine verdiği resmi yanıtı aldık" Dünya basınında Türkiye