Yapay zekaya yönelik ilk kapsamlı kısıtlamalar AB'den geldi

Avrupa Parlamentosu’nda (AP) İç Pazar Komitesi ile Sivil Özgürlükler Komitesi tarafından yapılan toplantı ile yapay zeka (YZ) modellerine kapsamlı kısıtlamalar getirecek olan yasa onaylandı.

“Yapay Zeka Yasası” olarak adlandırılan yasa, komitelerde gerçekleştirilen oylama sonucu 8’e karşı 71 oy ile kabul edildi.

Yapay zeka uygulamaları artık taşıdıkları risk olasılığına göre kategorize edilecek ve sistemlerin güvenli olması, AB değerlerine ve temel haklara saygılı olması beklenecek.

Yüksek riskli olarak değerlendirilen sistemlere daha katı kurallar uygulanacakken sınırlı riske sahip olduğu bilinen uygulamalar hafif şeffaflık yükümlülüklerine tabi tutulacak.

Yüksek riskli uygulamaların da bir kısmına izin verileceği, bu sistemlerin AB pazarına erişiminin de yasalarla düzenleneceği, “kabul edilemez” olarak nitelenen YZ modellerinin AB’de yasaklanacağı aktarıldı.

Yasaklanan kullanım alanları arasında bilişsel davranış manipülasyonu, yüz görüntülerinin internetten veya kapalı kamera sistem görüntülerinden hedefsiz alınması, iş yerinde ve eğitim kurumlarında duygu tanıma, sosyal puanlama, cinsel yönelim veya dini inançlar gibi hassas verileri çıkarmak için biyometrik sınıflandırma yapılması yer alıyor.

Önümüzdeki nisan ayında AP’de oylanacak yasa, onaylandıktan iki yıl sonra tam olarak yürürlüğe girecek.

KOLLUK KUVVETLERİNE İZİN

Emniyet güçlerine yasaklanan ve uygun görülmeyen YZ uygulamalarını kullanmaları için istisnai izin verildi.

Terör saldırılarının ve diğer tehditlerin önceden engellenmesi ile ciddi suçluların ayırt edilmesi gibi durumlarda, kamuya yasaklanan biyometrik tanıma sistemleri de kolluk kuvvetleri tarafından kullanılabilecek.

Erdoğan ile Biden 9 Mayıs'ta bir araya gelecek Naomi Klein: "Siyonizmden kaçışa ihtiyacımız var" Azerbaycan ve Fransa arasında yaşanan gerilimin süreçleri Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier'in Türkiye ziyareti Filistin’i devlet olarak tanıyan ülkelerin sayısı artıyor Türkiye ile Irak ilişkisinde dönüm noktası!