AB kullanıcıları DPY ile dijital ortamda daha geniş haklar elde ediyor

Avrupa Birliği’nin 7 Mart’ta yürürlüğe giren Dijital Piyasalar Yasası (DPY) ile 6 teknoloji devi şirket AB Komisyonu’nun kurallarına uygun hareket etmek zorunda kalacak.

Apple, Amazon, Alphabet, Meta, Microsoft ve ByteDance’tan oluşan, “kapı bekçisi” olarak tanımlanan 6 adet teknoloji devi şirket DPY kapsamında kısıtlanıyor.

Bu şirketlere yöneltilen kısıtlamalar dijital piyasalardaki oligopoli ortamını kaldırarak piyasaları daha adil ve rekabetçi hale getirmeyi planlıyor.

DPY, işletme kullanıcıları ve son kullanıcılar için bir dizi olumlu yenilik ortaya çıkarıyor.

İşletme kullanıcıları, kapı bekçisi şirketlerin hizmetleri ile onların platformlarında rekabet ederken adil ve eşitlikçi bir ortamdan yararlanacak; yenilikçi hizmetler sunmak için kapı bekçilerinin hizmetleriyle birlikte işlerlik talep edebilecek; uygulamalarını kapı bekçilerinin uygulama mağazaları dışındaki alternatif kanallar aracılığıyla satma imkanına sahip olacak; kapı bekçilerinin platformlarındaki faaliyetlerden elde edilen verilere erişebilecek ve kapı bekçilerinin platformu dışındaki müşterilerle sözleşme yapabilecek.

Son kullanıcılar ise kapı bekçilerinin varsayılan tercihleri dışındaki alternatif kanallardan seçme; verileri üzerinde daha iyi kontrol sahibi olma; hizmet ve uygulamalar arasında kolayca veri elde etme, aktarma ve kullanma; alternatif elektronik kimlik veya uygulama içi ödeme hizmetlerini kullanma gibi haklarını DPY ile sağlamlaştıracak.

Rekabetten sorumlu AB Komisyon üyesi Margrethe Vestager, DPY ile ilgili “Bugün, Dijital Piyasalar Yasası, 6 ay önce belirlediğimiz tüm kapı bekçileri için yürürlüğe giriyor. Yeni kurallar dizimiz, küçük ve yenilikçi işletmelerin de adil bir şans elde edebilmeleri için online piyasaları daha açık ve rekabetçi hale getirecek. Tüketiciler olarak bizler de online ortamda daha uygun fiyatlı seçeneklere sahip olacağız. Bu, çevrimiçi pazarların işleyişini derinden değiştirecek ve tüm Avrupalı aktörlerin ve kullanıcıların yararına olacak şekilde dijital pazarı açacaktır” ifadelerini kullandı.

Erdoğan ile Biden 9 Mayıs'ta bir araya gelecek Naomi Klein: "Siyonizmden kaçışa ihtiyacımız var" Azerbaycan ve Fransa arasında yaşanan gerilimin süreçleri Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier'in Türkiye ziyareti Filistin’i devlet olarak tanıyan ülkelerin sayısı artıyor Türkiye ile Irak ilişkisinde dönüm noktası!