Aşı casusluğu yapılabilir mi?

Rus hackerların, İngiltere, ABD ve Kanada’da Covid-19 aşısı geliştirmeye çalışan kuruluşları hedef aldığına yönelik haberler gündeme bomba gibi düştü. İngiltere Ulusal Siber Güvenlik Merkezi, Rusya'nın ''kesinlikle'' bu işin arkasında olduğunu söyledi. Peki iddialar gerçeği yansıtıyor mu? Ruslar aşı casusluğu yapıyor olabilir mi?

Rus hackerların, İngiltere, ABD ve Kanada’da Covid-19 aşısı geliştirmeye çalışan kuruluşları hedef aldığına yönelik haberler gündeme bomba gibi düştü. İngiltere Ulusal Siber Güvenlik Merkezi (NCSC), bilgisayar korsanlarının “kesinlikle Rus istihbarat servislerinin bir parçası'' olarak faaliyet gösterdiğini söyledi. Hangi kuruluşların hedeflendiğini veya herhangi bir bilginin çalınıp çalınmadığını belirtmedi ancak aşı araştırmasının bilgisayar korsanları tarafından engellenmediği belirtildi.

NCSC'nin operasyonlar müdürü olan Paul Chichester, veri hırsızlığı çabasını "alçaklık" olarak tanımladı. İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab ise konu ile ilgili olarak, "Rus istihbarat örgütlerinin, salgınla mücadele eden çalışmaları hedef alması kabul edilemez" şeklinde konuştu.

UYARI RAPORU YAYINLANDI

NCSC ile birlikte, Kanada İletişim Güvenliği Kuruluşu (ÖAM), Birleşik Devletler İç Güvenlik Bakanlığı (DHS) Siber Güvenlik Altyapı Güvenlik Ajansı (CISA) ve ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA)’da konu ile ilgili uyarı yayımladı:

Bilgisayar korsanlığı yapan grubun, APT29 ismiyle anıldığı, "Dükler" ve "Rahat Ayı" lakapları ile de bilindikleri belirtiliyor. Grubun, WellMess ve WellMail adlı kötü amaçlı yazılım kullanarak bilgisayar sistemlerine sızmaya çalıştıkları belirtildi. Ayrıca Hackerler, çeşitli yem taktikler uygulayarak, hedefledikleri sistemlere girişi olan kişilerin, bağlantı bilgilerini de elde etmeye çalışıyor. Yem taktikleri arasında, hedeflenen kişilere güvendikleri üçüncü kişilerden elektronik posta aldıkları izlenimi vermek yer alıyor.

Herhangi bir bilginin çalınıp çalınmadığı ile ilgili bir bilgi verilmeyen raporda, APT29'un, "2020 yılı boyunca Covid 19 aşısının test ve geliştirme süreçlerine ilişkin farklı organizasyonları hedef aldığı, çok yüksek ihtimalle bilgi hırsızlığı yapmaya çalıştığı" ifade ediliyor.

RUSYA NE DİYOR?

Rusya ise aşı çalışmalarının bilgi hırsızlığı amaçlı olarak hedef alındığı iddiasını reddediyor. Tass haber ajansına konuşan Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sözcüsü Dimitri Peskov, "İngiltere'deki klinikleri kimlerin hacklemeye çalıştığı hakkında bilgimiz yok ama şunu söyleyebilirim ki, Rusya'nın bu tür girişimlerle ilgisi yok" dedi.

Bununla birlikte, Rusya'nın İngiltere Büyükelçisi Andrei Kelin de, Rus istihbarat servislerinin koronavirüs aşı araştırmalarına yönelik siber casusluk yapmaya çalıştığı iddialarını reddederek, "Bu hikayeye hiç inanmıyorumi çünkü oldukça mantıksız. Günümüzde bir hacker grubunu bir ülkeyle ilişkilendirmek imkansızdır'' dedi. 

Ayrıca Kelin, Rusya'da iki hafta önce gerçekleşen anayasa referandumu sırasında İngiltere kaynaklı bazı siber saldırılar yaşadıklarını fakat bu yüzden İngiliz devletini suçlamadıklarını söyledi.