Yemen, BAE saldırılarını BMGK’ya taşımak istiyor

Yemen Dışişleri Bakanlığı sosyal medya üzerinden yaptığı açıklama ile Birleşik Arap Emirlikleri’nin Yemen’e son zamanlarda gerçekleştirmiş olduğu saldırılar hakkında BMGK’dan oturum yapmasını istedi. Peki BAE neden Yemen hükümetini bombalıyor? Son zamanlarda yaşanan gelişmeler neler?

Son zamanlarda Birleşik Arap Emirlikleri geçici Başkent ilan edilen Aden ve Ebyen’de Yemen hükümet güçlerini hedef aldığı hava saldırılarını artırdı. BAE’nin gerçekleştirmiş olduğu hava saldırıları hakkında bir açıklama yapan Yemen Savunma Bakanlığı, yapılan saldırılarda içerisinde sivillerin de bulunduğu 300’den fazla kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Savunma Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı’nın birlikte yaptığı ortak yazılı açıklamada, “BAE’nin, Aden kırsalı ile Ebyen’in merkez ilçesi olan Zencibar’da yaklaşık 10 hava saldırısı düzenlediği ve BAE uçaklarının bölgede uçuş halinde olmaya devam ettiği” kaydedildi. Tüm milislerin ülke topraklarından temizlenmesi ve meşru yönetimin ülkenin her yerinde tesis edilmesi yönünde taahhüdde bulunan Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı, uluslararası yasaları ihlal eden bu saldırılarda sorumluluğun BAE’ye ait olduğunu vurguladı. Yapılan açıklamada ayrıca, Suudi Arabistan ve koalisyon güçlerine, saldırının faillerinin yargılanması ve ülkedeki meşru hükümetin desteklenmesi yönünde çağrılar yapıldı. 

Yemen Savunma Bakanı Muammer el-İryani: “BAE Yemen’i bölmek istiyor”

BAE’nin saldırıları hakkında sosyal medya hesabı üzerinden de bir açıklama yapan Savunma Bakanı Muammer el-İryani, “Yemen’deki koalisyon güçlerinin amaçlarına aykırı, uluslararası norm ve sözleşmeleri ihlal eden ve Birleşmiş Milletler hukukuna göre bağımsız ve egemen bir devlete yönelik bu saldırıyı kınıyoruz” diye konuştu. Açıklamalarını sürdüren el-İryani, “Bu saldırılar, BAE’nin Yemen hükümetinin kurumlarının denetimini yeniden ele geçirmesini istemediğini ve Geçiş Konseyinin geçici Başkent Aden ile güney illerinde başlattığı sabotaj projesinin başarısız olduğunu gösteriyor. BAE’nin güneydeki şerefli insanları temsil etmeyen isyancı milislerle Yemen’i bölme isteğini yansıtıyor” ifadelerini kullanarak BAE’i Yemen’i bölmekle suçladı. Yemen Ulaştırma Bakanı Salih el-Cebvani de AA muhabirine yaptığı açıklamada, BAE destekli Güney Geçiş Konseyi güçlerinin Aden kentinde toplu kaçırma vakaları gerçekleştirdiğini ve kaçırılan Yemenlilerin nereye götürüldüğünün bilinmediğini söyledi.

Yemen Dışişleri Bakanlığı BMGK’ya talepte bulundu

Yemen Dışişleri Bakanlığı sosyal medya üzerinden bir açıklama yaptı. “Yemen hükümeti Güvenlik Konseyinden resmi olarak Birleşik Arap Emirlikleri’nin Yemen Silahlı Kuvvetlerine karşı düzenlediği açık saldırı hakkında oturum yapması talebinde bulunmuştur” ifadelerine yer verilen açıklamada, Yemen hükümetinin BAE destekli Güney Geçiş Konseyi ile mücadelesini sürdüreceği ve bu mücadelenin anayasal haklara uygun olduğu belirtildi. Öte yandan Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi’den de BAE’ye tepki geldi. Cumhurbaşkanı Hadi yaptığı açıklamada “Güney Geçiş Konseyi, BAE’nin askeri cephaneliklerini kullanarak Yemen’in savunmasız insanına karşı en berbat suçları işlemeye devam ediyor. Tüm bunlar, ülkemizi bölme yönündeki hedefleri doğrultusunda yapıyor” ifadelerini kullandı ve BAE destekli Güneş Geçiş Konseyi’ni darbe yapmakla suçladı. 

BAE’nin amacı ne?

Yemen’de Güney Geçiş Konseyi güçlerini destekleyen BAE’nin, Yemen’deki strateji ve politikalarının farklı bir yöne doğru evrildiğini görülüyor. Suudi Arabistan, Bahreyn, Kuveyt gibi Koalisyon ülkeleri ile birlikte Yemen’e giren ve burada Şii Husilere karşı Körfez ülkeleri ile birlikte hareket eden BAE’nin bu tutumunu değiştirdiğini söyleyebiliriz. Birleşik Arap Emirlikleri Yemen’de değişen stratejisi ile kendi desteklediği Güney Geçiş Konseyi’nin daha da güçlenmesini ve Yemen’in tüm noktalarına hakim olmasını istiyor. Suudi Arabistan ve Koalisyon ülkeleri ile ters düşen BAE destekli Güney Geçiş Konseyi ise 10 Ağustos’ta Aden’deki Maaşık Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile birçok devlet kurumlarını ele geçirmişti. Bir süre önce Yemen’den askerlerini geri çekme ve bölgeye özel güvenlik şirketlerinin paralı askerlerini gönderme haberleri ile gündeme gelen BAE’nin, Yemen’de kalıcı olmak için çabalarını artırdığı gözlemleniyor. Yemen’deki durum ve şartları kendi lehinde kullanmak isteyen Abu Dabi yönetimi, Yemen hükümeti tarafından ayrılıkçı ve isyancı olarak adlandırılan Güney Geçiş Konseyi’ni destekleyerek kendine yeni alanlar açmayı hedefliyor. Yemen hükümetini destekleyen Suudi Arabistan ve Koalisyon ülkelerinin ise BAE’nin gerçekleştirdiği eylemlere nasıl tepki vereceği merakla bekleniyor. Ortadoğu ve dünyadaki birçok bölgede Suudi Arabistan ve Koalisyon ülkeleri ile ortak hareket eden BAE’nin, Yemen’de değişen stratejisinin diğer bölgelere yansıyıp yansımayacağı bilinmiyor. Geçtiğimiz haftalarda BAE-İran görüşmesi de oldukça dikkat çekmişti.