Yapay zekâ, hayatımızı en çok hangi alanlarda kolaylaştırıyor?
Yapay zekâ teknolojisi, insan yaşamının birçok alanında değerlendiriliyor. Günümüzde aktif olarak kullanılan yapay zekânın gelişim hızına yetişmek mümkün değil. Peki bu teknoloji, nelere katkı sağlayabilir? Hangi alanlarda yapay zekâya ihtiyaç duyuyoruz?
Berra Nur Akca
berranurakca@intell4.com
‘Yapay zekâ’ (Al) teriminin tanımı, teknolojinin gelişmesiyle beraber değişim gösterir.
Yapay zekâ, bir bilgisayarın ya da bilgisayar kontrolü altındaki robotik sistemin, akıllı varlıklarla ilgili görevi yerine getirmesidir.
Aynı zamanda insana ait olan; algılama, öğrenme, çoğul kavramları bağlama, düşünme, fikir yürütme, sorun çözme, iletişim kurma ve karar verme gibi yüksek bilişsel fonksiyonları veya otonom davranışları sergilemesi beklenen yapay bir yazılımdır.
YAPAY ZEKÂYA NEDEN İHTİYACIMIZ VAR?
İnsan yaşamında; objektif, eşitlikçi uygulamalarla toplumun refah düzeyini artırabilmeyi başaran yapay zekâya, yetenekleri dolayısıyla ihtiyaç duyuyoruz.
Güncellenebilen ve kişiselleştirilebilen yapay zekâ destekli araçlar, toplumun refahına etki edecek bir işletim sistemi.
Yapay zekâ (Al), insan hayatında önemli bir rol oynar. Günlük yaşamda da aktif olarak kullandığımız Al; sağlık, iş dünyası, eğitim sistemi gibi birçok alanda da toplumun gelişmesine katkı sağlar.
“YAPAY ZEKÂ NELERE KATKI SAĞLAYABİLİR?”
İsviçreli bir nöroteknoloji şirketi olan Mindmaze’in yapay zekâ lideri Martin Ciupa, yapay zekâ hakkındaki düşüncelerini MÜSİAD’ın 2019 yılında düzenlediği Vizyoner'19 Dijital Gelecek Konferans’ında paylaşmıştı.
Martin, Mindmaze Şirketi’nin; Alzheimer, Demans, Parkinson gibi rahatsızlıklar için nörorehabilitasyon araçları oluşturduğunu ve şirketin farklı sektörlerde de yer aldığını belirterek bu deneyimlerde yapay zekânın büyük bir rol oynadığını açıklamıştı.
Martin, düzenlenen konferansta “Yapay zekâ nerelere katkı sağlayabilir?” sorusunu şu şekilde yorumladı:
“Dürüst olmak gerekirse birçok sektöre. Ancak en büyük katkıyı ulaştırma, otomotiv, taşımacılık ve lojistik alanlarına sağlayacak. Birçok danışman tarafından ise sağlık hizmetlerine, yapay zekânın katkı sağlayabileceği ve buna gerçekten ihtiyaç duyulan bir numaralı alan olduğu iddia edilmektedir. Bu çözüme yönelik bir görüş.”
Teknolojinin günden güne daha da geliştiğini ancak dikkatli olunması gerektiğini belirten Martin, geçmişten ders çıkarılması gerektiğini söylemişti.
Geçmişin gelecek için her zaman iyi bir rehber olmayacağını söyleyen Ciupa, şu ifadeleri kullandı: “Yapay zeka açısından sahip olduğumuz imkanları halkımıza, dünyanın çıkarlarına, iklim değişikliklerine, yoksulluğa ve gıda krizini çözmeye yönelik kullanmalıyız.”
Şu an ise Ciupa’nın bir konferansta yıllar önce bahsettiği gelişmelerin yaşandığı ve yapay zekânın düşünüldüğünden daha da popüler olduğu bir dönemdeyiz.
Bu dönemde; Alzheimer, Demans rahatsızlığına karşı çalışmalar yürütüldü.
Çalışmalar doğrultusunda, hastalık riski taşıyan 2.348 hastadan toplam 11.103 ve Alzheimer hastalığı olmayan 8.456 hastadan 26.892 MR görüntüsü toplandı. Yapay zekânın bu MR'ı yüzde 90 oranda doğru değerlendirdiği görüldü.
Yapay zekâ ile desteklenmiş sistemler arasında otomotiv sektörüde bulunuyor.
Otomotiv sektöründe ise yapay zekâ; araç üretimlerinde kolaylık, güvenlik, tedarik zinciri gibi alanları aynı anda birbirine entegre ederek çalıştırabiliyor.
Yapay zekâ teknolojileri sayesinde tasarlanan bu araçlar otomobil dünyasında yerini almaya devam ediyor.
YAPAY ZEKÂNIN EĞİTİMDEKİ YERİ
Eğitim, insan hayatında önemli bir yer alır. İyi bir eğitim, konforlu bir yaşam için büyük rol oynar.
Yapay zekâ; doğru bilgi aktarımı, müfredat kontrolü gibi birçok alanda öğrenciler ve öğretmenler için eğitimin en verimli şekilde kullanılmasını sağlıyor.
Neredeyse her alanda kullanılan ve dünyayı değiştiren yapay zekânın birçok faydası olsa da, sınırlamaların ve zorluklarında ele alınması gerekiyor.
Eğitim hayatındaki zorluklardan biride yapay zekâ destekli araç ve platformların, sosyoekonomik şartları veya konumları ne olursa olsun tüm öğrenciler için erişilebilir olmasını sağlamak.
YAPAY ZEKÂNIN GÜNLÜK HAYATIMIZDAKİ YERİ
Yapay zekâ (Al), günlük hayatımızın birçok alanında etkin olarak kullanılıyor.
Bunlara; sesli asistanlar, dil çevirileri, öneri sistemleri, navigasyon, sosyal güvenlik, sağlık hizmetleri, e-ticaret, yardımcı robot uygulamaları, siber güvenlik ve savunma sanayi gibi alanları örnek verebiliriz.
Al, insanlığın hizmetine sunulan tüm uygulamalarla büyük verinin analizini sağlayarak, birçok alanda kazanımlar elde edilmesine imkân sağlıyor.
YAPAY ZEKÂNIN İŞ DÜNYASINDAKİ YERİ
Yapay zekâ diğer alanlarda olduğu gibi iş dünyasında da önemli bir yere sahip.
Şirketlerin, yapay zekâyı en çok değerlendirdikleri alanlar ise veri güvenliği, süreç otomasyonu ve müşteri hizmetleri olarak kayda geçiyor.
İş dünyasının yapay zekâyı bu kadar benimsemesi ve bu teknolojiyi geliştirmek istemesi artık şaşırtıcı bir durum değil.
Yapay zeka kullanımı, verimlilik ve kaliteyi artırıyor. Şirketler, bu teknolojiyi benimseyerek daha verimli, akıllı ve rekabetçi hale gelebiliyor.