Yapay zeka çalışmaları durdurulabilir mi?
Yapay zeka, günümüzde birçok alanda kullanılıyor ve hayatı kolaylaştırıyor. Ancak yapay zeka, aynı zamanda bazı riskleri ve etik sorunları da beraberinde getiriyor. Bazı uzmanlar, varlığının çok büyük faydalar sağlayacağını düşünürken bazıları da “Yapay zeka çalışmalarını durdurun” çağrıları yapıyor. Peki, yapay zeka çalışmaları durdurulabilir mi?
Yapay zeka (AI), bir bilgisayarın neredeyse bir insanmış gibi düşünmesine, eyleme geçmesine ve yanıt vermesine imkan tanıyor.
Yapay zeka, bir insanın yapabileceği bazı görevleri daha fazla veriyle daha hızlı bir şekilde yaparak hayatı kolaylaştırıyor.
AI; sesli asistanlar, dil çevirileri, öneri sistemleri, navigasyon, sosyal güvenlik, sağlık hizmetleri, e-ticaret ve yardımcı robot uygulamalarıyla günlük hayatta yer alıyor.
Yapay zeka siber güvenlik ve savunma sanayi gibi sektöre özel stratejik çalışmalarda da kullanılıyor.
Ancak yapay zeka, fayda sağladığı gibi bazı zararları da beraberinde getiriyor. Yapay zeka çalışmalarının tehlikelerine dikkat çeken uzmanlar ise “yapay zeka çalışmalarını durdurun” çağrısı yapıyor.
“YAPAY ZEKA ÇALIŞMALARINA ARA VERİN”
Mart ayında yapay zeka uzmanı ve teknoloji endüstrisi yöneticisi bin 100 kişi, açık bir mektup yayınlayarak, Open AI'ın çıkarttığı GPT-4’ten daha güçlü yapay zeka teknolojilerinin geliştirilmesine 6 ay ara verilmesi çağrısı yaptı.
Twitter’ın sahibi Elon Musk, Apple’ın kurucularından Steve Wosniak ve Center for Humane Technology (İnsancıl Teknoloji Merkezi) yöneticisi Tristan Harris'in de imzasının bulunduğu mektupta, "Güçlü yapay zeka sistemleri, ancak etkilerinin olumlu ve risklerinin yönetilebilir olacağından emin olduğumuzda geliştirilmelidir" denildi.
Söz konusu mektupta; Meta ve Alphabet’in sahibi olduğu DeepMind mühendislerinin yanı sıra Stability AI tepe yöneticisi Emad Mostaque ile Yoshua Bengio ve Stuart Russell gibi yapay zeka uzmanlarının da imzasının bulunması dikkat çekti.
Euronews’in aktardığına göre; mektupta, "Yapay zeka laboratuvarları; hiç kimsenin, hatta yaratıcılarının bile anlayamadığı, tahmin edemediği ya da güvenilir bir şekilde kontrol edemediği, her zamankinden daha güçlü dijital zihinler geliştirmek ve konuşlandırmak için kontrolden çıkmış bir yarışa kilitlenmiş durumda" denildi.
Yapay zeka sistemlerinin topluma ve uygarlığa yönelik potansiyel risklerinin açıklandığı mektupta şu ifadelere yer verildi:
"Makinelerin bilgi kanallarımızı propaganda ve gerçek dışı bilgilerle doldurmasına izin vermeli miyiz? Tatmin edici olanlar da dahil olmak üzere tüm işleri otomatikleştirmeli miyiz? Eninde sonunda sayıca üstün, akıllı, modası geçmiş ve bizim yerimizi alabilecek insan olmayan zihinler mi geliştirmeliyiz? Uygarlığımızın kontrolünü kaybetme riskini göze almalı mıyız?."
DOKTORLARDAN YAPAY ZEKAYI DURDURUN ÇAĞRISI
Geçtiğimiz mayıs ayında yapay zekanın milyonlarca kişinin sağlığına zarar verebileceğini ve insanlık için varoluşsal bir tehdit oluşturabileceğini söyleyen doktorlar ve halk sağlığı uzmanları da düzenlemeler yapılana kadar yapay zekanın gelişiminin durdurulması çağrısı yaptı.
Bilim insanlarından oluşan uluslararası bir ekip, sağlık alanında yapay zekanın kullanılmasının tehdit oluşturduğunu vurgulayarak, yapay zekalı bazı tanı cihazlarının koyu ten rengine sahip kişilerde yanlış sonuç verdiğini duyurdu.
Gazete Duvar’ın aktardığına göre; İngiltere merkezli BMJ Global Sağlık Dergisi’nde yayınlanan bilimsel analiz çalışmasında, "Yapay zeka (AI) bir yandan sağlık hizmetlerinde umut verici çözümler sunarken diğer taraftan insan sağlığına ve refahına yönelik bir dizi tehdit oluşturuyor" denildi.
Yayınlanan makalede; yapay zeka kullanılan bazı örneklerde, insan sağlığı hakkında yanlış ve yanıltıcı sonuçlara ulaşıldığı bildirildi.
Söz konusu makalede, yapay zekalı yüz tanıma sistemlerinin, daha koyu tenli deneklerde cinsiyeti yanlış sınıflandırma olasılığının çok yüksek olduğu belirtilerek, “Ayrımcılığa maruz kalan popülasyonların bu nedenle sağlık hizmetlerinde yapay zekanın tüm faydalarından mahrum kalabilecekleri de gösterilmiştir” denildi.
Makalenin yazarları olan bilim insanları, yapay zekanın sağlık sektöründe kullanılmadan önce kontrolü sağlayacak hukuksal düzenlemelerin geliştirilmesini önerdi.
“YAPAY ZEKA NÜKLEER SAVAŞ KADAR TEHLİKELİ”
Geçtiğimiz haftalarda da yapay zeka alanında çalışan düzinelerce üst düzey yönetici ve akademisyen, bu teknolojinin “küresel çapta yok etme” tehlikesine karşı tedbir alınması gerektiğini söyleyen bir bildiri yayınladı.
TRT Haber’in New York Post’tan aktardığına göre; bildiri San Francisco merkezli bir araştırma ve kar amacı gütmeyen kuruluş olan Yapay Zeka Güvenliği Merkezi (CAIS) tarafından yayınlandı.
OpenAI CEO’su Sam Altman, Geoffrey Hinton, Google DeepMind ve Anthropic’ten yöneticiler ve kıdemli araştırmacılar, Microsoft’un Baş Teknoloji Sorumlusu Kevin Scott, internet güvenliği ve kriptografi öncüsü Bruce Schneier bildiriyi imzaladı.
Bildiride, “yapay zeka nükleer savaş kadar tehlikeli. İnsan ırkının yok olmasına yol açabilir” denildi.
YAPAY ZEKA ÇALIŞMALARI DURDURULABİLİR Mİ?
Yapay zeka gelişiminin tehlikeleri konusunda uyarılarda bulunan Tesla, SpaceX, Twitter ve Neurolink’in sahibi ünlü milyarder Elon Musk; yapay zeka için, “Nükleer savaş başlıklarından çok daha tehlikeli” diyor.
Elon Musk, “Potansiyel risklere nasıl hazırlanacağımızı ve bunlardan nasıl kaçınacağımızı öğrenemezsek, yapay zeka uygarlığımızın tarihindeki en kötü olay olabilir" değerlendirmesinde bulunuyor.
Google, Facebook, Apple ve Microsoft gibi teknoloji devlerinin ise yapay zekaya yaptıkları yatırımlar artıyor.
Yapay zeka yatırımcıları arasında yer alan Bill Gates, çalışmalara ara verme önerisini reddediyor.
Fortune’dan Tristan Bove’un haberine göre; Microsoft’un kurucularından olan Bill Gates, yapay zekanın yanlış ellere geçmesinden “korktuğunu” dile getirse de, gelişmiş yapay zeka teknolojisine ara verilmesi çağrısında bulunan bazı uzman arkadaşlarının aksine, teknolojinin zaten kontrolden çıkmış bir trene dönüşmüş olabileceğini söylüyor.
Bill Gates, “İyi adamları duraklatır ve diğerlerini duraklatmazsanız, muhtemelen kendinize ve teknolojinin kendisine zarar veriyorsunuz demektir. Yani iyi adamların daha güçlü yapay zeka geliştirme çalışmalarına dahil olması kritik öneme sahip” değerlendirmesini yapıyor.
Yapay zeka çalışmalarını durdurmanın bir çözüm olmadığını düşünen tek isim Bill Gates değil.
Eski Google CEO’su Eric Schmidt; durdurmanın sadece Çin’e fayda sağlayacağını söylüyor ve bunun yerine daha sıkı düzenleme çağrısı yapıyor. Schmidt, endüstrinin güvenlik önlemleri geliştirmemesi durumunda politikacıların devreye girmesi gerekeceğini belirtiyor.
Yapay zekanın insanlardan daha akıllı ve güçlü hale geleceğini ve insanların kontrolünden çıkarak, kendi hedefleri doğrultusunda hareket edeceğini düşünen uzmanlar, yapay zeka araştırmalarının durdurulmasını istiyor.
Yapay zekanın nasıl kullanılacağını düzenleyen çok az kuralın olması yapay zekanın tehlikeli olabileceği korkusunu beraberinde getiriyor. Yapay zekanın yıkıcı bir şey yapmaya ve öldürmeye programlanabileceği düşüncesi uzmanları endişelendiriyor.
Ancak, teknolojinin önde gelen isimleri yapay zeka konusunda görüş birliğine varmış değil. Varlığının çok büyük faydalar sağlayacağını düşünenler, “yapay zekayı durdurun” çağrılarına karşı çıkarak bu alanda çalışmalar yürütmeye devam ediyor.
İlerleyen günlerde “yapay zekayı durdurun" çağrısı yapan uzmanların da ChatGPT gibi hızlı gelişen sistemler karşısında geri kalmamak için söylemlerinden vazgeçeceği ve bu alandaki çalışmalarını sürdüreceği düşünülüyor.
Yapay zeka çalışmalarını denetlemek ve durdurmak ise devletlere kalacak gibi görünüyor. Hükümetlerin önümüzdeki günlerde yapay zeka çalışmalarına yönelik yasalar çıkarması bekleniyor.